SAP S/4HANA – få styr på roadmap og migreringsstrategi

Skrevet af
Aamir Bilal Chaudhry
Artikel

Del indlæg

Har I lagt en køreplan for jeres migrering til SAP S/4 HANA?

Som SAP-kunde lurer et presserende behov for at migrere fra SAP ECC til SAP S/4HANA. Det er ikke kun et spørgsmål om at forblive konkurrencedygtig, men også det faktum, at SAP stopper med at understøtte SAP ECC efter 2027, hvilket efterlader jeres virksomhed med forældet teknologi og ikke-understøttede systemer.

I denne artikel forklarer jeg vigtigheden af at bygge et SAP roadmap for migreringen, inden I går i gang. Dernæst dykker jeg ned i de forskellige strategier for migrering til SAP S/4HANA samt deres fordele og ulemper.  

Første trin i SAP S/4HANA migreringen er etablering af et roadmap

Uanset om det er sikkerheds- eller forretningsperspektivet, som er driver for jeres SAP S/4HANA migrering, er der tale om et transformationsprojekt.

Skiftet til SAP S/4HANA giver mulighed for at udnytte banebrydende teknologier, strømline processer og derigennem opnå nye konkurrencefordele. Læs mere om mulighederne med SAP S/4HANA her

Men for fuldt ud at realisere potentialet bør I opstille en klar køreplan, før I går i gang med jeres SAP S/4HANA transformation.

Køreplanen eller roadmappet bør både dække rejsen til SAP S/4HANA og rejsen efter – og skal indeholde en klar vision og et klart mål for transformationsprojektet i form af:

 • Afdækning af proces og teknologisk scope
 • Identifikation af muligheder med SAP S/4HANA
 • Valg af migreringsstrategi
 • En struktureret implementeringsplan for SAP S/4HANA-projektet.   
 • Change management plan for virksomhedens fremtid på SAP S/4HANA

Et vigtigt element i roadmappet er afklaring af migreringsstrategien. Hver tilgang – greenfield, brownfield eller selektiv dataoverførsel – kommer med et sæt af fordele og udfordringer, som alle er beskrevet nedenfor. I bør gennemgå jeres forretningsprocesser grundigt enten før eller efter overgangen (afhængig af den valgte migreringsstrategi) for at sikre, at de nye funktioner og muligheder i SAP S/4HANA udnyttes fuldt ud.

Den både strategiske og operationelle planlægning i form af et roadmap sikrer, at transformationsprojektet forbliver på linje med organisationens mål, minimerer risici, maksimerer fordelene og i sidste ende driver jer ind i fremtiden for SAP med tillid og klarhed.

Migreringsstrategier – de forskellige veje til SAP S/4HANA

Migreringen til SAP S/4HANA bliver som regel beskrevet ved tre forskellige strategier: Greenfield, Brownfield og Selektiv dataoverførsel.Oversigt over strategier for migreringen til SAP S/4HANA

1. Greenfield-implementeringer: En frisk start  

En greenfield-implementering involverer opbygning af et helt nyt SAP S/4HANA-system fra bunden, hvor man begynder med en ren tavle.

Greenfield-tilgangen har været præference for tidlige brugere af SAP S/4HANA, der virkelig ønsker at transformere deres forretning og levere håndgribelige forretningsfordele. Disse projekter har i sagens natur en tendens til at være længere og dyrere, men ofte forkortes tidshorisonten for at høste værdien af implementeringen sammenlignet med andre tilgange, da man bygger en SAP-løsning, der fra dag et understøtter virksomhedens aktuelle forretningsprocesser.  

Fordele:

 • Procesoptimering: Med greenfield har I mulighed for at revurdere og optimere forretningsprocesser fra bunden. Dette kan føre til betydelige effektivitetsforbedringer og tilpasning til industry best practises.
 • Greenfield giver mulighed for fuld adoption af SAP S/4HANA’s innovative funktioner og teknologier, såsom SAP Fiori, in-memory computing og AI/ML-funktioner for at opnå forretningsfordele baseret på ”next-gen” teknologier.  
 • At gøre op med gamle data, tilpasninger og ineffektive processer kan resultere i et renere, mere strømlinet system, som bevarer en ren SAP S/4HANA core.

Ulemper: 

 • Hvis I ønsker at beholde alle data og ønsker at genbruge jeres nuværende processer og specifikke tilretninger, bør I overveje en systemkonverteringstilgang.
 • Migrering af historiske data fra SAP ECC til S/4HANA er kompleks og tidskrævende, hvilket potentielt kan føre til problemer med dataintegritet. 
 • Tilpasninger og forbedringer fra det gamle system skal genopbygges i det nye miljø, hvilket kan være dyrt og tidskrævende.
 • Greenfield implementeringer er mere tids- og ressorucekrævende end de mere tekniske SAP S/4HANA implementeringsvarianter.
 2. Brownfield-implementeringer: Viderefør den kendte verden

Den grundlæggende idé med brownfield-tilgangen er, at man starter sit nye SAP S/4HANA-system som en teknisk opgraderet kopi, hvor så meget som muligt er baseret på indstillingerne i ens eksisterende SAP ERP-system. Dog vil visse funktioner i SAP S/4HANA være obligatoriske og kræve tilpasning, for at en Brownfield-implementering kan lade sig gøre.  

Grundet ændringer i SAP S/HANA tabelstrukturer kan det også blive nødvendigt med tilpasninger af koden. 

Fordele:

 • Minimal forstyrrelse: Eksisterende brugere er allerede bekendt med systemet, hvilket reducerer læringskurven og minimerer forstyrrelser i den daglige drift.   
 • Omkostningsbesparelser: Brownfield-konverteringer er typisk mindre ressourcekrævende og billigere sammenlignet med Greenfield-implementeringer.    
 • Datakontinuitet: Alle historiske data og konfigurationer videreføres, hvilket sikrer kontinuitet og overholdelse af lovmæssige krav.

Ulemper:

 • Ældre tilpasninger, datastrukturer og ineffektive processer overføres, hvilket potentielt fastholder ineffektiviteten og hindrer procesoptimering. 
 • Begrænset innovation: Man opgraderer til SAP S/4HANA’s tekniske platform, men udnytter ikke alle nye funktioner og muligheder og går dermed glip af muligheder for innovation fra dag et. 
 • Nogle SAP ECC-konfigurationer og endu flere egenudviklede SAP ECC-programmer er muligvis ikke direkte kompatible med SAP S/4HANA, hvilket kan fører til komplekse migreringsscenarier. 
3. Selektive dataoverførsler: Det bedste (og dårligste) fra begge verdener

Selektive dataoverførsler involverer en hybrid tilgang, hvor kun væsentlige data og processer migreres til SAP S/4HANA. Denne tilgang kan yderligere opdeles i to undergrupper. Shell Conversion og Mix and Match er to almindelige metoder til at skabe et målsystem med selektiv dataovergang.

Ved Shell Conversion opretter man en kopi af det nuværende SAP-system, der konverteres til SAP S/4HANA uden master- og transaktionsdata. Ved Mix and Match installerer man et nyt SAP S/4HANA system og transporterer eller overfører derefter elementer fra den gamle konfiguration.

Datamigrering er påkrævet i begge tilfælde.

Fordele:

 • I kan bevare jeres eksisterende investeringer, mens I selektivt transformerer forretningsprocesser for at drive standardisering og forenklingen på tværs af virksomheden i jeres eget tempo. Dette realiseres ved at følge et agilt roadmap for fremtidige projekter.
 • Målrettet migrering: Ved at fokusere på de mest kritiske data og processer kan I reducere kompleksitet og risici forbundet med en fuldskala migrering og dermed undgå at migrere unødigt gammelt SAP ECC-funktionalitet og data, som ikke længere er i brug. 
 • Hurtigt investeringsafkast: Opnå et hurtigere investeringsafkast ved at migrere væsentlige funktioner hurtigt, mens I planlægger for mere omfattende ændringer i fremtiden. 
 • Risikobegrænsning: Minimer virkningen af datamigreringsudfordringer og potentielle forretningsforstyrrelser ved at prioritere nøgledata og processer.

Ulemper: 

 • Fragmenteret landskab: At arbejde med en blanding af gamle og nye systemer kan skabe integrationsudfordringer og hindre proceseffektivitet, hvilket potentielt kan føre til højere driftsomkostninger. 
 • Udskudt optimering: Forsinket migrering af ikke-kritiske processer og data kan udsætte potentielle fordele og procesforbedringer, hvilket kan føre til forpassede muligheder. 
 • Dataafhængigheder: Der kræves omhyggelig planlægning for at sikre, at selektivt overførte data stemmer overens med det mere omfattende SAP S/4HANA -økosystem med mere komplekse datamodeller. Det forhindrer datafragmentering og uoverensstemmelser.    

Mine anbefalinger 

Som SAP-konsulent har jeg observeret, at mange virksomheder vælger en Brownfield-strategi, når de migrerer til SAP S/4HANA. Men selvom Brownfield-tilgangen tilbyder visse fordele, er det vigtigt at erkende, at den ikke fuldt ud giver jer mulighed for at udnytte de nye funktioner og muligheder i SAP S/4HANA. Den primære begrænsning er, at i denne tilgang har virksomheder ofte en tendens til at overføre ældre tilpasninger, datastrukturer og mindre effektive processer, hvilket vil hindre procesoptimering. Netop de funktioner, der gør brownfield-tilgangen tiltalende, kan paradoksalt nok forhindre virksomheder i at udnytte det fulde potentiale af SAP S/4HANA. 

Valget mellem de forskellige strategier bør være baseret på jeres specifikke behov, mål og begrænsninger, så beslutningen stemmer overens med organisationens bredere it- og forretningsstrategier. 

Globeteam er din ven på rejsen

Globeteam kan hjælpe dig med at etablere en SAP S/4HANA køreplan og vælge det migreringsscenarie, der passer bedst til din virksomhed.

Læs mere om, hvordan Globeteam kan fungere som jeres teknologipartner i en SAP S/4HANA migrering

Andre læste også
19. februar 2024
Deltag i sikkerhedsseminar d. 12. marts kl. 9-12
I samarbejde med Microsoft og BlueVoyant inviterer Globeteam til sikkerhedsseminar. Deltag og bliv klogere på, hvorfor komplekse trusler kræver holistisk beskyttelse.
3. oktober 2023
Mød Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam
Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam, fortæller om, hvordan han har fokus på at hjælpe kunderne med at høste den fulde forretningsværdi af deres nye SAP S/4HANA-platform
11. juli 2023
Fem gode råd til ledere i hverdagen
At være leder for en gruppe af medarbejdere er en kompleks størrelse, men ofte er det de små ting, der gør dig til en bedre leder. Globeteam-konsulent og ekspert i ledelse, Preben Thalund Madsen, deler her 5 gode råd til ledere i hverdagen

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler