Globeteam

ChatGPT

Teknologier

ChatGPT og teknologierne bag

Med introduktionen af ChatGPT og andre sprogteknologier er kunstig intelligens og AI for alvor kommet på dagsordenen. Teknologien blev lanceret i november 2022, og er siden blevet et af de helt store samtaleemner verden over. For hvad er ChatGPT, hvad skal vi frygte og hvad kan vi bruge dem til?

For at dykke dybere ned i AI-verdenen og bedre forstå koncepterne omkring AI, LLM/GPT og ChatGPT, er det væsentligt først at klargøre nogle nøgledefinitioner:

Hvad er LLM?

Begrebet LLM (Large Language Models) indikerer omfanget af en AI-models netværksstruktur og volumen af data, modellen er trænet på. En større model har generelt kapaciteten til at generere en mere sammenhængende og nøjagtig tekst, men den kræver også en højere grad af beregningskraft for både træning og anvendelse. Disse modeller er utrolig alsidige og kan bruges til mange forskellige formål, herunder spørgsmål og svar systemer, oversættelse, tekstsammenfatning og endda til at skabe nye tekster, der efterligner en specifik skrivestil. Det er dog vigtigt at bemærke, at trods deres imponerende kapabiliteter, har disse modeller begrænsninger. De forstår ikke sprog på samme måde som mennesker gør, og deres “viden” er begrænset til de data, de er trænet på. Dette betyder, at de kan generere ukorrekt eller vildledende information og kan være følsomme over for hvordan input er formuleret.

Hvad er GPT?

GPT (Generative Pretrained Transformer), er en type LLM, der er skabt af OpenAI med henblik på at forstå naturligt sprog. GPT-3, også udviklet af OpenAI, er et fremragende eksempel på en stor sprogmodel, med sine imponerende 175 milliarder parametre; Evnen til at lære / huske. GPT anvender transformer-arkitekturen og er “pretrænet” ved at analysere store mængder tekst, hvilket giver den evnen til at forstå sprogstrukturer.

Hvad er ChatGPT?

ChatGPT er en specifik anvendelse af GPT-modellen designet til at generere menneskelige samtaler. Mens GPT kan bruges til mange formål inden for sprogforståelse, er ChatGPT specifikt finjusteret til at forstå og generere svar i en samtalekontekst. ChatGPT kan f.eks. være en chatbot, der interagerer med mennesker i tekstbaserede samtaler. Den er optimeret til dialogbaserede interaktioner, hvor brugere kan stille spørgsmål, få svar og deltage i en samtale med modellen.

Kort sagt, GPT er en mere generel model for sprogforståelse, mens ChatGPT er en specifik version af GPT, der er finjusteret til at håndtere dialoger.

GPT og sprogteknologier, herunder ChatGPT, kan være værdifulde ressourcer for virksomheder, men kan ikke erstatte menneskelig interaktion i alle situationer. Det er derfor vigtigt at finde den rette balance mellem automatisering og menneskelig håndtering for at opnå de bedste resultater.

Teknologier

Hvad er forskellen mellem AI og GPT?

AI er en engelsk forkortelse for kunstig intelligens (artificial intelligence) og et bredt begreb, der dækker over forskellige teknologier og metoder, der gør det muligt for computere at udføre opgaver, der normalt kræver menneskelig intelligens. AI kan omfatte alt fra simpel regelbaseret logik til komplekse neurale netværk som GPT, og er uden tvivl en af de mest betydningsfulde teknologiske trends i dette århundrede.

Du kan læse mere om AI og kunstig intelligens her

GPT er en specifik type maskinlæringsmodel, der er særligt velegnet til naturlig sprogbehandling (NLP) opgaver. GPT-modeller er “pretrænet”, hvilket betyder, at de er blevet trænet på store mængder tekstdata for at lære sprogstrukturer og mønstre. GPT kan bl.a. anvendes til at automatisere og effektivisere processer, give bedre dataindsigter, generere nye ideer og indsigter samt medvirke til at skabe bedre og mere personlige kundeoplevelser.

Teknologier

Hvordan kan din virksomhed få værdi af ChatGPT?

ChatGPT er en revolution indenfor kundesupport og kan som nævnt anvendes til at skabe forretningsmæssig værdi for virksomheder. F.eks. kan teknologien bruges til at levere hurtig og effektiv kundesupport. Den kan besvare spørgsmål 24/7, løse problemer og vejlede kunder. Den kan også bruges til at automatisere rutineopgaver, såsom at besvare almindelige spørgsmål om virksomhedens produkter, priser, leveringsoplysninger mm., og komme med produktanbefalinger, der kan hjælpe med at lede kunden gennem købsprocessen.

Alt sammen noget, der forbedrer kundeoplevelsen og frigør tid og ressourcer for virksomhedens medarbejdere, så de kan fokusere på mere komplekse og værdiskabende opgaver.

Herudover kan virksomheden analysere de samtaler, der foregår mellem ChatGPT og kunderne, og dermed få værdifulde indsigter i kundernes præferencer, udfordringer og behov. Disse indsigter kan bruges til at finjustere markedsføringsstrategien og udvikle skræddersyede produkter og ydelser.

Sidst men ikke mindst kan ChatGPT bruges til at generere tekster og indhold – f.eks. til brug for markedsføring eller produktbeskrivelser. Faktisk er det netop det, vi har gjort med teksten på denne side. Som inspiration og brainstorm er teknologien genial. Men husk at teksten er genereret af en AI-model, så ofte vil det kræve, at du tilpasser den.

Teknologier
Kom godt i gang med dit ChatGPT-projekt

Hos Globeteam har vi stor erfaring og ekspertise i at udvikle digitale løsninger med AI og GPT.

Vores team af eksperter kan hjælpe jer med at integrere den intelligente chatbot i jeres eksisterende systemer og sikre en problemfri implementering. Derudover kan vi tilpasse ChatGPT, så det matcher jeres ’tone of voice’.

Du kan læse meget mere om vores arbejde med AI og GPT her

Nick Rishøj Danmand - Globeteam
Nick Rishøj Danmand
Data Science konsulent

Kan jeg hjælpe?

Vil du høre mere om, hvordan Globeteam kan hjælpe dig med at få værdi af ChatGPT og kunstig intelligens? Kontakt mig på +45 2983 8585 eller nrd@globeteam.com

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler