Om Globeteam

Cloud er en væsentlig driver for virksomheders digitale transformation

Derfor skal også danske virksomheder omstille deres forretning til cloud

Globeteams Kristian Præstgaard indleder vores cloud-temaserie med en artikel om, hvorfor det er vigtigt for virksomheder at omstille deres forretning til cloud for nemmere at kunne udvikle og transformere forretningen digitalt. Til slut i artiklen bringer Kristian Præstgaard den globale megatrend ned i et dansk perspektiv, hvor han anbefaler at spise skyen i mindre bidder.

Cloud computing handler ikke om hurtig adgang til billig storage. De tider er for længst forbi. Det handler ikke blot om omkostninger og skalerbarhed, men om det faktum, at skyen er den bedst egnede platform for hurtigt at kunne omsætte innovative ideer til softwareløsninger og nye forretningsmuligheder. Cloud computing er måske den teknologi-disruption, vi har set accelerere virksomheders digitale transformation allerhurtigst.

De store cloud-udbydere udvikler deres platforme med en hastighed, hvor ingen on-premise-løsning har en chance for at følge med. Lynhurtig adgang til Machine Learning, Embedded Business Intelligence, IOT Frameworks, Containerization på applikationsniveau og let tilgængelige API’er, der binder det hele sammen. Værktøjerne er allerede på plads og dybt integreret i udbydernes cloud-platforme.

Og det er ikke kun cloud-udbyderne, der skubber den digitale transformation. Flere og flere udbydere af forretningsapplikationer har en strategi, der er målrettet de store public clouds, og vi ser derfor flere og flere forretningskritiske applikationer blive afviklet direkte på en cloud-infrastruktur som Azure eller AWS.

Cloud first-strategien er i den sammenhæng missionskritisk for kunden. Cloud first = on-prem second. Som kunde risikerer virksomheden, der ikke er i skyen, dermed at komme bagerst i køen, når nye features frigives.

Cloud tillader i højere grad virksomheden at fokusere og tilpasse sin forretningsmodel til den digitale arena. Skyen er en katalysator for innovation, der fremelsker hurtig udvikling, hurtig deployment, og som virkeliggør en time-to-market, der kan vise sig udslagsgivende for virksomhedens fremtid.

At omstille sin forretning til cloud er en væsentlig driver for virksomhedens digitale transformation. Men kan en manglende cloud-strategi således diskvalificere en forretningsmodel – eller disrupte en branche?

Netflix og Uber giver konkurrenterne baghjul med en cloud-baseret forretningsmodel

Hvor hurtigt kan virksomheden operationalisere sin digitale handlingsplan? Værdien af at kunne gennemføre en digital transformation er i høj grad et spørgsmål om time-to-market.

  • Det var ikke Netflix, der opfandt streaming, men de udkonkurrerede alligevel Blockbuster på hjemmemarkedet og rykkede senere deres platform i skyen (AWS). Dermed kunne Netflix hurtigt skalere og opnå global tilstedeværelse. Netflix har nu mere end 120 millioner abonnenter.
  • Uber, der ikke ejer en eneste fysisk taxa, har siden starten i 2009 opnået en omsætning på over 200 milliarder kroner. Den unikke pier-to-pier forretningsmodel har på kort tid rystet taxa-branchen og ekspanderet Uber i et tempo, som ingen eksisterende eller nye konkurrenter har kunne følge. Forretningsmodellen er så tæt integreret i en cloud-baseret it-platform, at det kan være svært at skelne, om Uber er en transportservice eller en digital platform.

Ovennævnte er blot et par eksempler ud af mange på virksomheder, som ved at nytænke deres forretningsmodeller, ruster sig til at blive mere konkurrencedygtige, agile og innovative. Men hvor havde de to virksomheder været i dag, hvis de først skulle have bygget it-fundamentet ”in house”?

Kunne en så hastig ekspansion have fundet sted? Næppe – at bygge en tilstrækkelig robust, agil og skalerbar infrastruktur, der ved hjælp af bl.a. Big Data og Machine Learning kan analysere og forudse forbrugeradfærdsmønstre og afhjælpe spikes og andre trafikale fluktuationer, er en stor opgave for en virksomhed, der ikke har dette som sit kerneområde. En opgave der med garanti ville stjæle fokus fra virksomhedens erklærede forretningsmål.

Ville Uber og Netflix have lykkedes med at overhale de gamle spillere og holde nye aktører bag sig uden at flytte og hele tiden udvikle og optimere deres forretningsmodel i skyen? Var de uden en erklæret cloud-strategi selv blevet disruptet?

Spis skyen i små bidder

I en dansk sammenhæng kan sammenligningen med Uber og Netflix virke ambitiøs. Men budskabet er entydigt: Transitionen til skyen er i fuld gang og med en velfunderet cloud-strategi har virksomheden mulighed for at fokusere skarpt på kerneforretningen – hvad enten man er et ”start-up” eller en etableret virksomhed med generationer af know-how bag sig.

Som ved alle andre store teknologi-disruptions er der mange skridt på vejen. Hav målet for øje, spis skyen i små bidder.

I næste indlæg i vores temaserie ser Peder Lind Sørensen, som varetager Globeteams samarbejde med Microsoft, nærmere på, hvordan virksomheden kan dele skyen op i mindre bidder og spise af den i et tempo og omfang, hvor forretningen kan følge med. Ligeledes videregiver han nogle af de erfaringer, som danske virksomheder har gjort sig i skyen. Læs artiklen her 

Globeteam leverer cloud-ydelser inden for fem beslægtede områder

Strategi: Med udgangspunkt i din virksomheds eksisterende it-strategi analyserer Globeteam jeres datastruktur, de omkringliggende processer, krav til sikkerhed og compliance samt jeres infrastruktur – og kommer med et oplæg på, hvordan en cloud-platform kan opbygges, så den bedst understøtter forretningens krav.

Infrastruktur: Globeteam kan hjælpe din virksomhed med at etablere en cloud-baseret infrastruktur, der understøtter forretningens strategi og tager højde for netværk, sikkerhed og sammenkobling med eksisterende infrastruktur, backup, overvågning mm.

Udvikling: Hvordan bliver I klar til en cloud first-strategi? Globeteam assisterer din virksomhed med at definere en strategi, som både omfatter nyudvikling og transformation af eksisterende systemer.

Data: Globeteam kan frigøre jeres data fra lukkede siloer og flytte dem i skyen, hvor I kan anvende dem til innovative løsninger og vidensdeling på tværs af organisationen.

Drift: Er din virksomheds it-driftsorganisation klar til Cloud Governance? Globeteam hjælper med at transformere eksisterende processer, absobere cloud-leverandørens framework og definere nye roller.

info_512pxGREY

– I 2020 vil 83% af virksomhedernes applikationer, systemer og data være placeret i cloud.

– Kravet om digital transformation er i dag den vigtigste driver for, at virksomheder vælger at rykke i skyen (63%).

Andre væsentlige faktorer er muligheden for at udnytte nye teknologier som Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (50%) og Internet of Things (45%).

Kilde: LogicMonitor, Cloud Vision 2020 

Hjælp til at tage den første bid af skyen? Kontakt:

Peter Langvad
E-mail: pl@globeteam.com
Mobil: +45 30864343

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler

Tilmeld

Optimer din forretning og dine it-investeringer

Er du interesseret i at vide mere om Globeteams ydelser, og hvordan vi kan hjælpe netop din forretning?