It-afdelingen skal både kunne sprinte og løbe maraton

Skrevet af
Per Andreasen
Artikel

Del indlæg

”Bimodal IT” – hvad er relevansen for kommunerne?

Per Andreasen og Inge Bograd deltog på Gartner-konferencen om “Den digitale arbejdsplads”. 

På Gartners konference om “Den digitale arbejdsplads” var det entydige budskab, at den traditionelle centralt og businesscase styrede leverance af IT skal og vil blive suppleret af en mere buttom-up tilgang. De enkelte forretningsenheder (og den enkelte bruger) vil presse på for at få hurtige leverancer af IT-løsninger på afgrænsede områder – inspireret af det man bliver tilbudt som forbruger. Og brugerne har ikke tid til at vente på, at IT-løsningen bliver ”prioriteret ind” i den centralt styret IT-portefølje.

Denne dobbelte måde at levere IT til forretningen (top-down og buttom-up) kalder Gartner for ”Bimodal IT”. Det betyder, at IT-afdelingen både skal kunne løbe maraton og sprinte på samme tid.

IT-afdelingerne kan lige så godt lære at håndtere det forventningspres (og udnytte brugernes positive innovations-energi) ved at tilpasse organisationens IT-arkitektur og IT-organisering. Hvis ikke IT-afdelingerne gør det, sker det nemlig alligevel! Et godt og simpelt eksempel er brugen af Dropbox i arbejdssammenhæng. Medarbejderne bruger det, selvom det ikke er godkendt af IT-afdelingen.

Spørgsmålet er så: Gælder det også for kommunerne, og hvordan skal man håndtere det?

Jeg tror på, at man skal udnytte den energi og engagement, der ligger hos medarbejderne – vi er efterhånden alle sammen ”IT-medarbejdere” gennem vores intensive brug af smartphones, tablets og rigtige computere. Hvis kommunerne ikke formår at honorere disse forventninger fra medarbejderne, vil man dræbe energien og de gode medarbejdere søge andre steder hen.

Hvis kommunerne omvendt er åbne over for buttom-up tilgangen og skaber gode rammer for lokale brugerdrevne løsninger med kort leverancehorisont, vil man kunne udnytte innovationskraften i organisationen og skabe et større engagement omkring den fortsatte digitalisering af kommunen. Vores erfaring er, at innovationskraften er der i mange kommuner, men at de gode idéer mange gange bremses af business cases og projektmodeller.

Det er som altid svært at få adgang til Gartner materiale, men der ligger en udmærket engelsk artikel på Forbes hjemmeside, der beskriver, hvad Gartner mener med Bimodal IT. Læs mere her.

 

bimodal IT

Andre læste også
19. februar 2024
Deltag i sikkerhedsseminar d. 12. marts kl. 9-12
I samarbejde med Microsoft og BlueVoyant inviterer Globeteam til sikkerhedsseminar. Deltag og bliv klogere på, hvorfor komplekse trusler kræver holistisk beskyttelse.
2. november 2023
SAP S/4HANA – få styr på roadmap og migreringsstrategi
Realiser det fulde forretningspotentiale af SAP S/4HANA med en målrettet køreplan & strategi for migreringen. I denne artikel deler SAP ekspert Aamir Bilal Chaudhry sine erfaringer omkring roadmap og valg af migreringsstrategi
3. oktober 2023
Mød Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam
Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam, fortæller om, hvordan han har fokus på at hjælpe kunderne med at høste den fulde forretningsværdi af deres nye SAP S/4HANA-platform

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler