It-afdelingen skal både kunne sprinte og løbe maraton

Skrevet af
Per Andreasen
Artikel

Del indlæg

”Bimodal IT” – hvad er relevansen for kommunerne?

Per Andreasen og Inge Bograd deltog på Gartner-konferencen om “Den digitale arbejdsplads”. 

På Gartners konference om “Den digitale arbejdsplads” var det entydige budskab, at den traditionelle centralt og businesscase styrede leverance af IT skal og vil blive suppleret af en mere buttom-up tilgang. De enkelte forretningsenheder (og den enkelte bruger) vil presse på for at få hurtige leverancer af IT-løsninger på afgrænsede områder – inspireret af det man bliver tilbudt som forbruger. Og brugerne har ikke tid til at vente på, at IT-løsningen bliver ”prioriteret ind” i den centralt styret IT-portefølje.

Denne dobbelte måde at levere IT til forretningen (top-down og buttom-up) kalder Gartner for ”Bimodal IT”. Det betyder, at IT-afdelingen både skal kunne løbe maraton og sprinte på samme tid.

IT-afdelingerne kan lige så godt lære at håndtere det forventningspres (og udnytte brugernes positive innovations-energi) ved at tilpasse organisationens IT-arkitektur og IT-organisering. Hvis ikke IT-afdelingerne gør det, sker det nemlig alligevel! Et godt og simpelt eksempel er brugen af Dropbox i arbejdssammenhæng. Medarbejderne bruger det, selvom det ikke er godkendt af IT-afdelingen.

Spørgsmålet er så: Gælder det også for kommunerne, og hvordan skal man håndtere det?

Jeg tror på, at man skal udnytte den energi og engagement, der ligger hos medarbejderne – vi er efterhånden alle sammen ”IT-medarbejdere” gennem vores intensive brug af smartphones, tablets og rigtige computere. Hvis kommunerne ikke formår at honorere disse forventninger fra medarbejderne, vil man dræbe energien og de gode medarbejdere søge andre steder hen.

Hvis kommunerne omvendt er åbne over for buttom-up tilgangen og skaber gode rammer for lokale brugerdrevne løsninger med kort leverancehorisont, vil man kunne udnytte innovationskraften i organisationen og skabe et større engagement omkring den fortsatte digitalisering af kommunen. Vores erfaring er, at innovationskraften er der i mange kommuner, men at de gode idéer mange gange bremses af business cases og projektmodeller.

Det er som altid svært at få adgang til Gartner materiale, men der ligger en udmærket engelsk artikel på Forbes hjemmeside, der beskriver, hvad Gartner mener med Bimodal IT. Læs mere her.

Andre læste også
Globeteams erfarne konsulenter rådgiver omkring IT-sourcing
15. november 2022
Understøtter jeres outsourcingkontrakt en agil udviklingsstrategi?
Stiger prisen på jeres outsourcingkontrakt pga. de høje elektricitetspriser? Så er det måske nu, I skal tage en dialog med leverandøren om at skrue op for agiliteten
9. november 2022
Morgenmøde: Risikerer din virksomhed store prisstigninger på jeres IT-leverancer?
Kom til morgenmøde den 24. november og få svar på, om jeres IT-leverandør har lov til at hæve prisen som følge af de stigende energipriser, og hvilke muligheder I i så fald har for at optimere kontrakten.
Prisstigninger er en oplagt mulighed for at revurdere kvaliteten af IT-sourcing services og leverancer i jeres outsourcingkontrakt
7. november 2022
Er det tid til at genbesøge jeres outsourcingkontrakt?
Stiger prisen på jeres outsourcingkontrakt pga. de høje elektricitetspriser? Det er en oplagt anledning til at revurdere kvaliteten af services & leverancer. Få vores bud på, hvilke spørgsmål I med fordel kan stille.

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler