Platform Engineering og forandringsledelse

Skrevet af
Jacob Mygind
Artikel

Del indlæg

Forandringsledelse når IT-driften bliver til software

Af Jacob Mygind, Globeteam

“Det skal helst tage minimum en måned, før vi kan begynde at arbejde på den gode idé, vi blev enige om i morges,” 
sagde ingen forretningsperson eller softwareudvikler nogensinde.

Overskriften symboliserer den kulturforskel, der ofte er mellem forretningen, it-afdelingen og de eksterne leverandører. En kulturforskel som vi ofte oplever, når vi starter nye Platform Engineering projekter. Forretningen ser nye IT-projekter som midler til at øge effektivitet, konkurrenceevne og innovation, mens IT-afdelingen fokuserer på tekniske udfordringer, sikkerhed og systemstabilitet. Denne uoverensstemmelse skaber ofte interessekonflikter og uoverensstemmelser, da forretningen ønsker hurtige løsninger, mens IT søger bæredygtige og sikre implementeringer.

Yderligere kompliceres situationen af eksterne leverandører, som ofte prioriterer deres egne standardløsninger over tilpassede behov. Dette fører til forsinkelser og frustrationer, da forretningen og IT-afdelingen skal navigere forskellige interesser og arbejdsgange for at opnå fælles mål.

Ovenstående problemstillinger er blevet tydeliggjort med introduktionen af cloud, og i Globeteam oplever vores Platform Engineering Team derfor også, at mange virksomheder og organisationer har samme frustrationer og mål, når de kontakter os:

  • Time to value
    “Vi vil gerne reducere vores tid fra tanke til værdifuld forretnings-IT”
    “Leverancer fra min IT-afdeling tager ofte 4-8 uger”
  • Omkostninger
    “Vi bliver nødt til at stoppe den lineære omkostningsudvikling.”
    “Vores cloud-udgifter er stukket helt af”
    “Hvorfor er hvert nyt projekt lig med behov for flere hænder i driftsafdelingen?”
  • Gentagne, demotiverende opgaver
    “Vi har for travlt med manuelt arbejde til at automatisere vores arbejde”
    “Hvorfor skal vi først igennem alt det papirarbejde for at løse simple opgaver?”
  • Vendor lock-in
    “Det tager måneder at forhandle nye understøttende services – de er ikke i leverandørens service katalog”
    “Vores leverandør har øget priserne med 20% og er ikke til at forhandle med”
    “Kvaliteten fra vores leverandør er faldet drastisk siden “honeymoon perioden”

Så hvordan løser vi de problemer?

Platform Engineering (også kendt som Site Reliability Engineering) er i vores øjne svaret på ovenstående frustrationer og mål. Kort fortalt er Platform Engineering dét, der sker, når du sætter et hold softwareudviklere til ikke bare at kreere forretningsfunktionalitet, men også at udvikle driftsprocesserne i kode. I DevOps forsøger man at minimere problemerne ved overdragelse til drift. Med Platform Engineering forsøger man at eliminere dem. “You build it, you own it” er tankegangen bag fremtidens IT-drift.

En vigtig brik i forståelsen af værdien af Platform Engineering og dét at definere driftsprocesser i kode er, at det også betyder et brud med outsourcing-modellen som de fleste virksomheder i 90’erne og 00’erne afsøgte. Vi ser en trend i, at de virksomheder og organisationer, der vælger de nye driftsmodeller samtidig accepterer en høj grad af insourcing, for at undgå de forsinkelser og den tab af kontrol som udbyderne repræsenterer. Dette foregår ofte i parallelmiljøer startende med de afdelinger, der er teknisk længst fremme.

For ikke at gentage de problemer, der har skabt behovet for de nye softwareløsninger, har vi følgende anbefalinger:  

  • Byg i stedet en eller flere interne platform-teams. Start dem i dag, i parallel med de nuværende afdelinger
  • Sørg for at ITs operationelle modeller ikke tager de klassiske problemer med hjem. Lav klare skel mellem, hvad der skal løses i kode, og hvad der skal løses af menneskelige, manuelle processer (ITIL/TOGAF etc.)
  • Byg alle processer i kode. Arbejd på at komme af med alle manuelle processer.  
  • Et Platform Engineering team bedriver “servant leadership”. Start tidligt med at sikre, at de nye teams forstår, at deres rolle udelukkende handler om at gøre livet bedre og nemmere for deres kolleger.
  • Sørg for, at kontrol af sikkerhed foregår maskinelt, og minimér antallet af manuelle processer i implementationen af sikkerhed.

Webinarrække om Platform Engineering

I august og september afholder vi en række webinarer, hvor vi sætter fokus på Platform Engineering. Et af disse webinarer handler netop om forandringsledelse ved overgang til Platform Engineering, der er en reel problemstilling. For hvordan sikrer man buy-in fra alle niveauer i organisationen? Og hvordan opbygger man en stærk samarbejdskultur mellem udvikling og drift teams? Det får du vores anbefalinger til på webinaret.

Som det fremgår af ovenstående, skal en organisation, der er vant til at operere i ITIL/TOGAF-framworks, nu pludselig være god til at betragte IT-processer som software-udviklingsprocesser.  For langt de fleste organisationer er det en kæmpe kultur- og procesomvæltning. Men med hjælp fra Globeteams Platform Engineering Team kan ændringerne ske i det tempo, som organisationen kan følge med i og samtidig give eksisterende medarbejdere nye muligheder.   

Er du interesseret i at vide:

  • Hvordan vi gør det i praksis
  • Hvordan det erfaringsmæssigt bliver modtaget af den traditionelle IT-organisation
  • Hvad effekten er på forretningen
  • Hvad der er let, og hvad der er svært
  • Hvorfor vi ikke kan hyre folk i markedet, som vi plejer
  • Om omstillingen kan betale sig – og hvornår investeringen i forandring kommer hjem

Så tilmeld dig webinaret: “Forandringsledelse ved overgang til Platform Engineering” her. Du er selvfølgelig også meget velkommen til at deltage på de tre øvrige webinarer:

  • Best in class, hvor vi dykker ned i de nyeste trends, bedste praksis og innovative tilgange inden for platform engineering. 
  • Fremtidens IT-medarbejder, hvor vi stiller skarpt på, hvilke kompetencer og egenskaber fremtidens IT-medarbejder skal opfylde – både de hårde skills, men også de bløde værdier. 
  • Platform demo, hvor du kommer med ned i maskinrummet og ser, hvordan du opbygger og vedligeholder en open private cloud.

Vi glæder os til at se dig!

Globeteams Platform Engineering team hjælper organisationer med:

  • Opbygning af Private og Public clouds
  • Automatisering af brugen af private og public clouds
  • Design og bygning af Secure-by-Default og Compliant-by-Default opsætninger på netværk og identitet. Det kræver en initiel indsats, men fjerner tusindvis af frustrerende timer efterfølgende og gør jer klar til audits.
  • Bygning af 24/7 self-service cloud infrastruktur og understøttende services – Det reducerer service requests
  • Bygning af software, der erstatter jeres operationelle håndbog og vidensdatabase. Reaktiv monitorering (“self-healing”) – Det reducerer incidents, før brugerne finder dem for jer
  • Kultur og procesændringer – Så I stille og roligt omdanner operationelle teams til agile Infrastrure-as-Code teams
  • Rekruttering og træning af interne Platform Engineering/SRE-teams, der kan udføre alt ovenstående, så viden og arbejde forankres permanent i organisationen
Christoffer Meier - Globeteam
Christoffer Meier
Salgsansvarlig

Vil du høre mere? 

Vil du høre mere om, hvordan Globeteam kan hjælpe jer med Platform Engineering? Så kontakt mig gerne på +45 5075 7918 eller chm@globeteam.com

Andre læste også
9. december 2024

Globeteam

Nu går de danske implementeringer af Copilot ind i Fase II 
Læs artikel: Efter en hård start har den danske version af Copilot i dag nået et niveau, hvor løsningen kan indfri de store forventninger til GenAI
6. december 2024

Globeteam

Seminar: Sikker Mac-integration i jeres Microsoft-miljø
Globeteam og Apple inviterer til seminar d. 21. januar 2025. Her får du bl.a. svar på, hvordan du skaber en effektiv og sikker Mac-integration i virksomhedens Microsoft-miljø.
22. november 2024

Globeteam

Webinar: Værdiskabende implementering af Copilot
Få praktiske input og gode råd til, hvordan du sikrer en værdiskabende implementering af Copilot for M365. Alt sammen med afsæt i erfaringer hos vores kunder.

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler