Fra digital strategi til reel forandring

Skrevet af
Globeteam
Artikel

Del indlæg

Interview med Inge Bograd, managementkonsulent hos Globeteam

I denne artikel fortæller managementkonsulent og projektleder hos Globeteam, Inge Bograd, hvorfor det er så svært at få virksomhedens digitale strategi hevet ud af PowerPointen og omsat til reelle forandringer i organisationen. Hun kommer også med gode råd til, hvordan virksomheden kan gå til opgaven ved først at bryde strategien ned i nogle mindre bidder.

Hvilke udfordringer oplever kunderne typisk i arbejdet med at omsætte digitale strategier til konkrete handlingsplaner?  

”Det at udarbejde en digitaliseringsstrategi kan være svært nok, men jeg oplever, at det ofte er endnu sværere at omsætte strategidokumentet til reelle forandringer i organisationen. Hvor arbejdet med at udforme strategien er et forholdsvist afgrænset forløb, så er det et meget længere og sejere træk at realisere strategien og få gennemført de nødvendige tekniske og organisatoriske forandringer. Man skal virkelig evne at holde fast, og det er her, at mange organisationer ikke lykkes.”

”Den første udfordring er få strategien brudt ned i det, jeg plejer at kalde strategiske pejlemærker. Her har ledelse og mellemledere ofte mange modsatrettede interesser og holdninger til, hvad der er vigtigt, og hvor i organisationen man skal starte. Topledelsen har måske en top-down tilgang, mens mellemlederne gerne vil bruge strategien som løftestang for at få løst nogle konkrete udfordringer. Her skal man finde fælles fodslag og få skabt enighed om, hvad strategien betyder for organisationen.”

”Når man så har sine pejlemærker på plads og skal realisere dem, skal man passe på, at man rundt om i organisationen ikke kun kommer til at løbe efter et enkelt pejlemærke, som måske er det nemmeste eller mest populære. Det er vigtigt, at man ikke glemmer de andre, og det skal man sikre med en struktureret projektportefølje eller -plan.”

Hvorfor er det så vigtigt, at man ikke slipper arbejdet med at realisere strategien og få gennemført de nødvendige forandringer i organisationen?

”Hvis strategien ikke kommer ud og leve i organisationen og bliver koblet til det, man laver i hverdagen, kan det være fatalt. Strategien er jo dybest set oversættelsen af ens eksistensberettelse som organisation.”

”En manglende strategisk styring betyder, at man kommer til at løbe i den forkerte retning eller løber efter de bolde, som er nemmest at få fat i. Hvis man sammenligner med en fodboldbane, hvor de forskellige dele af organisationen løber i forskellige retninger, så rykker det ikke rigtigt noget, og man ikke får noget i mål.

Man skal udstikke en retning og vise, at man holder fast i den, og at man bruger den aktivt. Den er den måde, man lykkes på som organisation, men også den måde man får medarbejderne til at føle, at det giver mening at være der. Derfor er det også vigtigt, at man løbende revurderer sin strategi – om det stadig er den rigtige vej, man løber.”

 ”Jeg har selv prøvet at være i en organisation, hvor jeg som mellemleder var meget loyal overfor den strategiske retning, der var udstukket. På et tidspunkt meldte ledelsen ud, at de havde taget fejl, at det var den forkerte strategi, vi havde fulgt. Det var enormt demotiverende, fordi jeg havde kæmpet for noget, som jeg måske ikke altid personligt var sikker på, var den rigtige vej, men fordi det jo var det, vi havde besluttet at gøre.”

Hvordan anbefaler du, at virksomheder går til arbejdet med at realisere deres digitale strategi?

”Først og fremmet skal man have brudt den overordnede strategi ned i nogle mindre bidder. Det kan gøres på følgende måde:

  • Første skridt er, at ledelsen når til enighed om og får udstukket nogle strategiske pejlemærker. Så er vi blevet lidt mere konkrete.
  • Næste skridt er at lave en fælles handlingsplan, der beskriver, hvilke konkrete tekniske og organisatoriske tiltag som skal implementeres for at efterleve pejlemærkerne. Der er mange ting, man kan gøre, så der skal virkelig prioriteres benhårdt, ligesom man skal sikre, at man arbejder indenfor alle spor af strategien. Afhængig af hvad det er for en organisation, er det måske også relevant at udarbejde roadmaps for de forskellige IT-systemer, og hvor de skal bevæge sig hen.
  • Efterfølgende kommer så arbejdet med at sætte de projekter op, der skal realisere handlingsplanen. Her er der behov for stærke program- og projektledelseskompetencer til at sikre, at man lykkes med de projekter, man sætter i søen.”

”Som en del af den indledende proces er det i nogle tilfælde en god ide at gennemføre en modenhedsvurdering for hele eller dele af organisationen for at få kortlagt, hvad organisationens evne til at arbejde professionelt med strategien reelt er. Har vi de forretningsmæssige og tekniske forudsætninger i huset? Er der en god kobling mellem det, topledelsen vedtager, og ned til de afdelinger, som skal implementere strategien? I dag er fx digitaliserings- og it-afdelingerne stort set altid væsentlige for at gennemføre strategien, og derfor skal man ind og vurdere deres indflydelse på strategien og deres evner til gennemføre den.”

”Jeg vil også understrege vigtigheden af, at man hele vejen igennem understøtter digitaliseringsindsatsen med et forandringsspor. Organisationen skal opbygges, så den får de nødvendige metoder og værktøjer til at arbejde med den langsigtede plan og udmøntningen af pejlemærkerne. Om man lykkes med at realisere strategien, handler i sidste ende om mennesker og adfærd. Hvis man skal flytte sig fra der, hvor man er i dag, hvilken adfærd skal man så ændre?”

Om Inge Bograd 

Inge er forretningskonsulent i Globeteam, hvor hun fungerer som sparringspartner for både ledelse og medarbejdere. Hun kan understøtte kunderne bredt i deres digitaliseringsrejse – men arbejder ofte med behovsafklaring og forretningsanalyse, implementering, forandringsledelse og gevinstrealisering.

Til næste år kan Inge fejre 10 års jubilæum i Globeteam, og hendes motivation som konsulent er klar: At skabe reel værdi for kunderne.

Hvis du vil lære Inge bedre at kende, så læs med her, hvor hun fortæller mere om de projekter, hun arbejder med, og hvad der driver hende i arbejdet som konsulent 

Inge Bograd, Globeteam

Skab sammenhæng i jeres digitaliseringsrejse

Hvordan skaber I sammenhæng mellem forretningens mål og jeres digitale tiltag, og har I en klar plan for organisationens digitale udvikling de kommende år? 

I Globeteam er vi ca. 50 managementkonsulenter med stærke kompetencer inden for digital rådgivning, strategi, projektledelse og sikkerhed, som kan hjælpe jer hele vejen rundt i jeres digitaliseringsrejse. 

Over de kommende måneder deler vi egne og andres viden og erfaringer inden for de rådgivningsområder, som vi arbejder med. Gennem cases, faglige artikler og interviews får du indsigt i de problemstillinger og temaer omkring digitalisering, som er højt på agendaen ude i virksomhederne.  

Følg med i vores tema om digital rådgivning her 

Andre læste også
19. februar 2024
Deltag i sikkerhedsseminar d. 12. marts kl. 9-12
I samarbejde med Microsoft og BlueVoyant inviterer Globeteam til sikkerhedsseminar. Deltag og bliv klogere på, hvorfor komplekse trusler kræver holistisk beskyttelse.
2. november 2023
SAP S/4HANA – få styr på roadmap og migreringsstrategi
Realiser det fulde forretningspotentiale af SAP S/4HANA med en målrettet køreplan & strategi for migreringen. I denne artikel deler SAP ekspert Aamir Bilal Chaudhry sine erfaringer omkring roadmap og valg af migreringsstrategi
3. oktober 2023
Mød Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam
Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam, fortæller om, hvordan han har fokus på at hjælpe kunderne med at høste den fulde forretningsværdi af deres nye SAP S/4HANA-platform

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler