Om Globeteam

NemRolle: Standardsystem til at administrere jobfunktionsroller og dataafgrænsninger

I dette tredje indlæg om den kommunale brugerstyring præsenterer Per Andreasen  NemRolle – Globeteams bud på et standardsystem til at administrere jobfunktionsroller og dataafgrænsninger i kommunernes brugerstyring.

Per beskriver i artiklen, hvordan NemRolle fleksibelt kan indgå i kommunernes brugerstyring, og hvilke fordele standardsystemet giver omkring overblik og indblik i en brugers samlede rettigheder.

I den forrige artikel Specialudvikling eller standardsystemer til at understøtte KOMBITs brugerstyring? beskrev vi tre mulige alternativer for implementering af KOMBIT brugerstyring med jobfunktionsroller og dataafgrænsninger:

  1. Alene bruge statiske dataafgrænsninger
  2. Dynamiske dataafgrænsninger – specialudvikling rundt om fx AD, IdM eller anden brugerdatabase
  3. Dynamiske dataafgrænsninger – afvente at markedet tilbyder et standardsystem

Globeteam anbefaler, at kommunerne anvender dynamiske dataafgrænsninger, samt at man vælger et standardsystem frem for en specialudviklet løsning rundt om fx AD eller et IdM-system.

Med et standardsystem som NemRolle kan kommunen overlade ansvaret for udviklingen til en ekstern leverandør, og man får en løsning, der er målrettet til KOMBIT brugerstyring og ikke en knopskydning på et andet system.

Kernefunktionerne i NemRolle er:

  • Nem og overskuelig administration af KOMBIT’s jobfunktionsroller og dataafgrænsninger
  • Umiddelbart og fuldt indblik i brugeres og gruppers samlede rettigheder – både aktuelle og historiske
  • Overblik over brugeres rettigheder på tværs af systemer og på tværs af brugere
  • Tæt samspil med det kommende administrationsmodul i Støttesystemerne
  • Udstille de tildelte rettigheder til kommunens IdP

Med NemRolle imødekommer kommunen revisionens krav til sporbarhed, overblik og logning, ligesom man vil være godt stillet i forhold til nogle af kravene fra Persondataforordningen.

Med NemRolle vil de fleste kommuner kunne fortsætte med deres nuværende brugerstyringsprocesser, og NemRolle er løst koblet til kommunens øvrige brugerstyring. Dette betyder, at kommunen kan udskifte andre komponenter i brugerstyringen, uden det påvirker NemRolle. NemRolle er opbygget, så den kan modtage data om brugere og deres roller fra den enkelte kommunes autoritative kilder. Det kan være kommunens AD, et IdM-system, APOS, en egen brugerdatabase etc.

Hvis kommunen over tid ændrer sine systemer og processer omkring brugerstyring – fx indfører et IdM-system frem for blot at anvende AD, eller ønsker at udskifte sit IdM-system, kan man uden væsentlige ændringer fortsætte med at anvende NemRolle.

NemRolle driftes i Azure cloud, og der skal kun installeres to små programmer hos kommunen til at sikre synkronisering af brugere og roller fra AD (eller anden brugerdatabase) og til at udstille data til kommunens IdP.

Du kan læse mere om NemRolle her.

Kommunernes brugerstyring er under forandring og kan fremadrettet blive uigennemskuelig. Globeteam har derfor taget initiativ til en artikelserie, der beskriver udfordringerne ved dette og forholder sig til mulige løsningsmodeller. Læs introduktionen til artikelserien her

Ønsker du at vide mere om kommunernes brugerstyring, samt hvad Globeteam kan hjælpe dig med, er du velkomment til at kontakte os:

Per Andreasen
Mobil: +45 2427 7131
E-mail: pan@globeteam.com

 

Husk at følge Globeteam på LinkedIn:

Globeteam

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler

Tilmeld

Globeteam tilbyder ydelser inden for og på tværs af tre hovedområder

Business model

skab sammenhæng mellem it og forretning

Globeteam hjælper dig med at optimere værdien af dine it-løsninger ved at sikre, at de understøtter forretningens

strategi og vision

Optimer og moderniser din
IT-INFRASTRUKTUR 

Globeteam sikrer dig en velfungerende it-infrastruktur, så du opnår en mere stabil drift og øget medarbejdereffektivitet

understøt forretningen med en skræddersyet it-løsning

Globeteam tilbyder assistance til at udvikle eller tilpasse it-løsninger, som møder forretningens specifikke behov

Optimer din forretning og dine it-investeringer

Er du interesseret i at vide mere om Globeteams ydelser, og hvordan vi kan hjælpe netop din forretning?