Hvorfor er det vigtigt at komme rigtigt fra start med Azure og sikre en god governance model?

Skrevet af
Globeteam
Interview

Del indlæg

Læs interview med Lasse Ryby, Microsoft

Lasse Ryby, Microsoft
Hvilke fordele kan virksomheder opnå med Azure-platformen? Hvordan griber de typisk onboarding processen an? Og hvorfor er det så vigtigt at sikre en god governance model?

Det er nogle af de spørgsmål, som Lasse Svane Ryby, Business Group Lead, Cloud og Enterprise hos Microsoft, svarer på i vores interview, hvor han deler egne og kunders indsigt i og erfaringer med Azure-platformen.


Hvilke overordnede udfordringer hos virksomheder adresseres med Azure?

De fleste virksomheder er i gang med at digitalisere deres forretningsprocesser og blive mere datadrevne. Samtidig ser flere muligheder i at udvikle forretningen med nye digitale services/produkter. Når virksomheder vælger Azure som cloud-platform, er det typisk for at imødekomme to strategiske målsætninger; større optimering og hurtigere innovation.

Optimering handler om modernisering af virksomhedens IT-infrastruktur, så den er skalerbar og sikker. Samtidig ønsker mange at nedbryde datasiloer, så de bedre kan drage nytte af den data, der indsamles på tværs af virksomhedens systemer.

Innovation handler om at udnytte de nyeste teknologier inden for app-udvikling og databehandling, såsom kunstig intelligens, til at udvikle digitale services, reducere time-to-market og konkurrere på det globale marked.

Hvilke barrierer oplever I, at virksomheder kan have ved at flytte over på Microsoft Azure-platformen?

Cloud er ikke kun et spørgsmål om, hvor du drifter din infrastruktur – det handler også om, hvordan man driver sin IT. Transaktionen fra at håndtere hardware og være en ”fast udgift på budgettet” til at være en servicefunktion til forretningen, der leverer digitale services via en ”pay-as-you-go” Public Cloud, kan være et stort skridt. Det kræver nye kompetencer hos medarbejderne og en strategi for, hvordan man sikrer den rette Cloud governance (f.eks. styring af udgifter, compliance og sikkerhed). Heldigvis er der masser af hjælp at hente ift., hvordan man bedst sikrer en god migrering – både teknisk og procesmæssigt.

Hvilke overordnede fordele ser I, at virksomheder kan opnå med Azure-infrastruktur?

Det afhænger naturligvis af, hvilken situation man er i. Fællesnævneren er dog, at IT-afdelingen opnår en større agilitet og meget hurtigere kan levere de services, som forretningen efterspørger.

Desuden ser mange fordelen i at skifte til en infrastruktur-som-en-service model (IaaS), hvor man betaler for det, man bruger på abonnement i stedet for at binde penge i hardware eller outsourcing-kontrakter. Det gælder særligt virksomheder, der står overfor en fornyelse af eget datacenter – her er Azure-platformen et oplagt alternativ.

Endelig er IT-sikkerhed noget alle har udfordringer med – særligt efter de nye GDPR-regler. Her kan Azure tilbyde nogle stærke hybride løsninger f.eks. Azure Security Center, Azure Active Directory og Azure Information Protection, hvor man kan bruge cloud til at overvåge virksomhedens lokale infrastruktur, styre brugeradgange til virksomhedens ressourcer samt beskytte følsomt data.

Hvorfor er det vigtigt at komme rigtigt fra start og sikre en god governance model?

Der er mange fordele ved at bruge en Public Cloud. Anvender man IaaS (infrastruktur-som-en-service), behøver man ikke bekymre sig om netværk, lagring, servere, virtualisering og sikkerheden omkring disse. Bruger man PaaS (platform-som-en-service), tager vi os også fuldt ud af operativsystemet, runtime, databaser osv. Men der vil altid være et delt ansvar mellem virksomheden og os som udbyder.

Som virksomhed på Azure har man selv ansvaret for sine applikationer og tilhørende data, samt hvem der har adgang til hvilke ressourcer, og hvor ressourcer kan blive deployeret. Det gælder f.eks. også administrering af omkostninger. Vi stiller gratis værktøjer til rådighed i Auzre, der gør det nemt for virksomheder at beregne og styre omkostninger, fastsætte sikkerhedspolitikker, administrere brugerrettigheder og standardisere processer via skabeloner. Desuden har vi indbygget monitering, som løbende giver gode råd til, hvordan man kan optimere sine løsninger samt højne sin sikkerhed. Hvis man som virksomhed opererer i reguleret industri, har vi ligeledes værktøjer, der hjælper med at overholde regulativer.

Men selv den bedste håndværker med de bedste værktøjer kommer længst med en god plan – det princip gælder også, når man starter sin cloud-rejse. Alt behøver ikke være klarlagt på forhånd, men der er ingen tvivl om, at de virksomheder, der får de fundamentale elementer på plads og benytter sig af de frameworks, der findes hertil, hurtigere høster værdien af cloud.

Hvad får du af tilbagemeldinger fra de virksomheder, der påbegynder deres Azure-rejse ift. onboarding processen?

Det er afhængigt af ens udgangspunkt. Nogle virksomheder er ”født i skyen” og er derfor helt fortrolige med at bygge løsninger i en Public Cloud som Azure. Men de fleste virksomheder kommer jo fra et mere klassisk udgangspunkt, hvor infrastruktur driftes lokalt eller via outsourcing.

Nogle virksomheder vælger ”the big bang” og migrerer alt eller store dele af deres infrastruktur til Azure over en kortere periode. For dem vil onboarding typisk være forbundet med intensive sprints. Sådanne forløb kan naturligvis være hektiske pga. de ubekendte faktorer og spørgsmål, der dukker op undervejs, men alle lander på fødderne igen og er begejstrede for de nye muligheder, som Azure giver.

De fleste virksomheder starter dog med nogle enkelte løsninger, som typisk er oplagt at flytte i skyen. Det giver nogle erfaringer og mulighed for at få skabt det rigtige fundament. Herfra lægger de så en plan for, hvilke andre løsninger der skal flyttes, og hvornår det skal ske. Den tilgang virker godt for mange.

Der er dog et tilbagevendende tema, der overrasker mange. Og det er vigtigheden i at tænke træning og certificering af sine medarbejdere ind så tidligt som muligt i processen. Ofte sker det på bagkant, og det kan betyde, at projekter bliver forsinkede eller ikke lander optimalt. Det gode er, at mange medarbejdere synes det er sjovt at lære nye ting. Hos Microsoft har vi investeret meget i at gøre teknisk træning tilgængelig på en nem måde. Tidligere på året lancerede vi Microsoft Learn, en ny gratis læringsportal, hvor man kan blive opkvalificeret på Microsoft-teknologier.

Hvilke fremtidige muligheder ser du, at Azure-platformen åbner op for?

Udviklingen på Azure sker i et hæsblæsende tempo. Vi har nu +100 datacentrer fordelt på 50 regioner over hele verdenen – senest har vi annonceret nye datacentrer i Norge og Sverige. Hver måned bliver der lanceret nye services i Azure, som nu tæller over 100.

Vi mener, alle virksomheder bliver software virksomheder, og cloud gør avanceret teknologier tilgængelig for alle. Vi tror særligt, at udviklingen indenfor kunstig intelligens og IoT kombineret med udbredelsen af 5G vil accelerere innovationen hos virksomheder i et tempo, vi ikke har set tidligere. Der er mange virksomheder, som allerede udnytter de teknologier til at indtage nye forretningsområder. Det er måske det mest spændende perspektiv ved at bruge Azure som en strategisk platform.

Andre læste også
5. marts 2024
Kom til formiddagsseminar om Copilot for Microsoft 365 den 9. april
Kom godt & sikkert fra start med Copilot for Microsoft 365. Få gode råd til den tekniske & organisatoriske implementering & hør erfaringer fra kundeprojekter
19. februar 2024
Deltag i sikkerhedsseminar d. 12. marts kl. 9-12
I samarbejde med Microsoft og BlueVoyant inviterer Globeteam til sikkerhedsseminar. Deltag og bliv klogere på, hvorfor komplekse trusler kræver holistisk beskyttelse.
29. november 2023
Webinar: Microsoft 365 Copilot – skab en sikker & bæredygtig implementering
Se med, når vores eksperter giver gode råd til, hvordan I forbereder den tekniske og organisatoriske implementering af Microsofts nye AI-assistent. 

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler