Om Globeteam

Hvad er machine learning?

En introduktion til machine learning

I dette indlæg i temaserien “Få værdi af virksomhedens data med machine learning” kunne du læse om, hvad machine learning ikke er. Denne gang introducerer Martin Strandbygaard dig til, hvad det så er, samtidig med at han giver et indblik i de mange muligheder, der venter forude med machine learning. 

Når man har sagt A, må man også sige B, og her følger så vores bud på de tre vigtigste ting, machine learning er.

Vi sluttede sidste artikel med at sige, at machine learning ikke i sig selv er en løsning, og det uddyber vi i denne artikel med tre konkrete beskrivelser af, hvad machine learning egentlig er:

  1. Et gæt på, hvad der vil ske, baseret på, hvad der er sket
  2. Et gæt
  3. Utroligt datakrævende
  4. En ny, alternativ måde at bygge forretningslogik

Machine learning er et gæt på, hvad der vil ske, baseret på, hvad der er sket

Med machine learning-teknikker kan vi træne en computer, så den kan lave et kvalificeret gæt på noget, computeren ikke kender svaret på.

Det kan være et gæt på, om det vil regne i morgen, om solen skinner på feriebilledet (vi kan se det, men det kan computeren jo ikke), eller om kursen på en aktie stiger eller falder i morgen.

Og måden, vi træner computeren på, er ved at give den en masse “erfaring” i form at data om, hvordan det tidligere var. Det kan være vejret de sidste 10 år, 1000 feriebilleder, hvor vi ved, at solen skinner, eller 10 års aktiekurser; og al mulig anden data som, vi tror eller ved, kan have betydning.

Machine learning er et gæt

Vi er vant til, at computere regner på regler og formler og giver præcise svar. Men med machine learning gætter den – og fortæller os, hvor sikker den er på gættet.

Med machine learning kan vi ikke opnå et helt præcist svar på det spørgsmål, vi stiller. Det vil altid være et kvalificeret gæt, om solen skinner på feriebilledet. Heldigvis kan vi ofte (men bestemt ikke altid) med machine learning træne computeren, så den bliver utroligt god til at gætte.

Machine learning er praktisk anvendelse af statistik, og hvis vi kan nå frem til, at en aktie med 99 % sikkerhed stiger i værdi, så vil de fleste jo nok vælge at løbe risikoen.

Machine learning er utroligt datakrævende

Det gæt, vi laver med machine learning, bliver bedre, jo mere vi træner computeren. Og vi træner computeren ved at give den en masse data, vi tidligere har indsamlet.

Som vi skrev om i den foregående artikel, så er machine learning bestemt ikke nyt, og de matematiske beviser for, at machine learning bliver bedre med mange data, kan da også spores helt tilbage til 1963  og 1960-1990.

På den måde minder machine learning meget om mennesker. Jo mere vi øver os, jo bedre bliver vi.

Eller sagt på en anden måde, hvis man ikke har mange data og ikke hele tiden indsamler flere, så forpasser man også de muligheder, som machine learning tilbyder. Det kræver rigtig mange data at træne en machine learning algoritme.

Microsoft gemmer hver eneste Bing-søgning (i anonymiseret form…), alene fordi de tror på de muligheder, som machine learning vil give i fremtiden. Og som vil kræve enorme datamængder at drage nytte af.

Så hvis I ikke allerede er godt i gang med at indsamle data om alle facetter af forretningen, så er det meget relevant at komme i gang . Og med de teknologiske muligheder, som cloud giver, så er det nu også både praktisk og økonomisk muligt at gøre.

Efter vi nu har beskrevet, hvad machine learning ikke er, og hvad det er, så vender vi i kommende artikler blikket mod de store forretningsmæssige gevinster, der ligger i det, og hvordan man rent praktisk kommer i gang med at gøre brug af machine learning.

Gå til hele temaserien “Få værdi af virksomhedens data med machine learning” her

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler

Tilmeld

Optimer din forretning og dine it-investeringer

Er du interesseret i at vide mere om Globeteams ydelser, og hvordan vi kan hjælpe netop din forretning?