Om Globeteam

Hvad er machine learning IKKE?

Machine learning er hypet og kan give stor værdi – hvis det bliver anvendt rigtigt

Globeteams første indlæg i temaserien “Få værdi af virksomhedens data med machine learning”, er skrevet af Martin Strandbygaard, som her forholder sig til, hvad machine learning ikke er. I næste artikel, som du kan læse om en uge, giver vi så vores bud på, hvad machine learning er. Og hvorfor så det?

Der er meget hype omkring machine learning i medierne i øjeblikket, og når man som konsulenthus, bygger mange data-drevne løsninger, så bliver vi i stigende grad mødt med spørgsmålet; “Kan vi ikke bare bruge machine learning til det?”

Så ofte, at den præsentation om machine learning, som vi bruger allermest handler om, hvad machine learning ikke er. For at vide, hvor machine learning kan bruges til at lave værdiskabende løsninger, er det vigtigt at forstå, hvad machine learning ikke er.

De tre vigtigste ting, som machine learning ikke er:

1.  Det er ikke nyt
2.  Det er ikke big data
3.  Det er ikke i sig selv en løsning

Det er ikke nyt

Med så stort et fokus i medierne, som machine learning har i øjeblikket, er det let at tro, at machine learning er skabt for nylig, men det er ikke tilfældet.

Googles selvkørende biler, Teslas autopilet og Siri på iPhone er alle baseret på algoritmer, der udspringer af matematiske discipliner, der blev udviklet for hundrede år tilbage. Selv neurale netværk, der er grundlaget for “deep learning”, blev udviklet tilbage i 1960’erne.

Det er bare først nu, at vi har fået nok computerkraft og nok data til at kunne “træne” computerne.

Det er ikke big data

Populært sagt, hvis man har lidt, har man data, og har man meget – hvilket mere end de fleste – er det big data. Om man vælger at lære noget ud af alle de data, man som virksomheden har liggende, er en helt anden snak.

Big data var placeret meget højt på hype-kurven for et par år siden, og er det nok stadig, og handler om at have rigtig, rigtig mange data, der skal behandles samtidig.

Hvordan de skal behandles, forholder big data sig ikke til. Det kan være machine learning, men det vil lige så ofte være en traditionel “SQL” rapport.

Det er ikke i sig selv en løsning

Sidst, men ikke mindst, så er machine learning i sig selv ikke en løsning.

Det er et værktøj, der kan bruges til at løse nogle typer problemer, og som værktøjer er flest, så er de sjældent alene nogen særlig effektiv tryllestav.

Machine learning giver nye muligheder, og det kan løse problemer, der ikke tidligere var praktisk muligt. Men deri ligger også, at machine learning alene – uden et problem at løse – ikke skaber ny værdi.

Det svære og fundamentale i nye, værdiskabende løsninger er at finde og forstå de grundlæggende problemer – Ikke at svinge tryllestaven, hvad end den så hedder machine learning, deep learning, eller det der kommer efter.

Det var de tre vigtigste ting, vi mener, machine learning ikke er. I den næste artikel følger vores beskrivelse af, hvad machine learning er.

Du kan læse mere om temaserien og de næste 5 artikler her.

Har du spørgsmål til artiklen og/eller machine learning generelt, er du velkommen til at kontakte Martin Strandbygaard for en uforpligtende dialog eller for et møde.

Kontaktinfo

Martin Strandbygaard
Mobile: +45 2326 0772
E-mail: mas@globeteam.com

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler

Tilmeld

Optimer din forretning og dine it-investeringer

Er du interesseret i at vide mere om Globeteams ydelser, og hvordan vi kan hjælpe netop din forretning?