Om Globeteam

Hvad er en bot, og hvad kan du bruge den til?

Hvad er forskellen pĂĄ bots, robotter, robotic process automation, machine learning og AI?

I dette første indlæg i Globeteams temaserieserie om bots og den værdi, de kan bringe til din virksomhed eller kommune, vil Mikkel Hempel forklare, hvad forskellen er på begreber som bots eller chatbots, robotic process automation (RPA), machine learning og artificial intelligence (AI), samt hvordan de alle passer sammen. Derefter beskriver Mikkel en række eksempler på, hvad bots kan bruges til, hvilke behov, teknologien dækker, samt hvornår det giver mening at give sig i kast med den.

I de øvrige artikler vil vi dykke mere ned i konkrete brugsscenarier for kommuner og private virksomheder samt de forretningsmæssige fordele for dem, ligesom vi vil bringe et konkret eksempel på, hvordan bots er blevet brugt i sikkerhedsøjemed i en spændende case.

Hvad er bots, robotter, machine learning osv.?

Bots og robotter er ord, der smager af hinanden og derfor ofte bruges i flæng, men som i virkeligheden omhandler vidt forskellige ting.

Robotter eller robotic process automation (RPA)

Robotter er et populært udtryk for robotic process automation (RPA). Begrebet dækker over et stykke software, som kan replikere en persons interaktion med en eller flere applikationers brugergrænseflader. Det vil sige, at den grundlæggende kan styre mus og tastatur for dig.

Traditionelle integrationer til – eller mellem – systemer benytter som regel APIer eller skræddersyet kode. Dette kan afhængigt af integrationens kompleksitet betyde en investering på et anseligt antal timer.

Med RPA kan man derimod “optage” og genspille de ønskede processer i integrationen og på den måde spare en masse tid – altså en slags intelligent makro.

Machine learning og artificial intelligence (AI)

Inden vi ser på bots, bør vi kort behandle machine learning og kunstig intelligens (AI).

Machine learning og artificial intelligence er begge buzzwords, som anvendes stadigt oftere. Begreberne er relaterede, men de dækker ikke helt over hinanden. Så hvad er forskellen egentlig?

Vi har allerede gennemgået machine learning i en tidligere temaserie, så skåret ind til benet lærer machine learning af data og kan som resultat give bedre og bedre informationer til et beslutningsgrundlag. F.eks. klassifikationer, grupperinger, regressioner (fremskrivning m.fl.), anbefalinger og meget mere. Med de modeller kan man lade computeren besvare spørgsmål a la:

 • Hvad koster naboens hus givet historiske priser for omrĂĄdet?
 • Har en patient kræft givet dennes CT-scan og mange flere for raske og syge personer?
 • Hvad betyder noget hĂĄndskrift givet mange eksempler pĂĄ hĂĄndskrift og dens betydning?

Kunstig intelligens handler om logik og ræsonnement og har til formål at lade computeren træffe en beslutning eller kvantificere noget, som vi mennesker ellers normalt har haft eneret på. F.eks. kan kunstig intelligens i dag vurdere, hvor glad du ser ud på en skala fra 0 til 100, hvor gammel du er, hvad en video omhandler, og hvad du efterspørger, når du stiller et spørgsmål eller beder om hjælp.

Fælles for machine learning og artificial intelligence er, at emnerne deler mange af de modeller og algoritmer, som de hver især gør brug af.

Bots eller chatbots

Endelig kommer vi til det, som dette indlæg hovedsageligt handler om, nemlig bots.

Bots (også kendt som chatbots) er et stykke software, som kan føre en naturlig samtale (tekst eller tale) med en rigtig person. Ofte er botten trænet til kun at fokusere på et specifikt område. Det kan for eksempel være en flybillet-bot, der er god til at forstå dine ønsker til en flyrejse (rejsedato, destination, priskategori osv.); og det er med disse målrettede bots, at brugeren oftest får den bedste brugeroplevelse.

Bots benytter kunstig intelligens (interesserede kan søge mere info om NLP og NLU) til at forstå brugerens intentioner, og botten agerer derfor i højere grad som en smart brugergrænseflade (også kaldet conversational interfaces). Det særligt smarte findes ved, at botten kan indlejres i en lang række kanaler, såsom Skype, Slack, MS Teams, i en webside, i en mobil app og meget mere.

Bots er i øvrigt ikke noget nyt koncept (det hele startede i 1950 med Alan Turings Turing-test), men har grundet øget processorkraft og smartere AI/macine learning-algoritmer for alvor taget fart i det seneste årti. Bedst kendt er nok Apples Siri-bot, der er indlejret i de fleste iPhones, og som kan forstå og gengive tale.

Hvad kan en bot bruges til?

En bot kan som ovenfor nævnt bruges til at føre en naturlig dialog med en rigtig person. Der er derfor flere oplagte brugsscenarier for Bots. F.eks.:

  • Kundesupport
   Her kan botten besvare ofte stillede spørgsmål (FAQs) eller dele simple informationer med brugeren, såsom “Vi lukker kl. 14 i dag pga. Kr. Himmelfart” eller “Vi oplever ustabilt internet i dit område” (bemærk at botten i disse eksempler gør brug af real time-informationer).
   Botten vil være i stand til at give forslag til svar til kunden, give direkte svar, hvis den er helt sikker, eller sågar eskalere spørgsmålet til en rigtig kundesupportmedarbejder i tilfælde af, at den ikke kan hjælpe kunden videre.
  • Salg
   Til online salg kan en bot hjælpe med at generere leads ved at indgå i den indledende dialog med en potentiel kunde. Dens kunstige intelligens kan derefter løbende vurdere, hvor interesseret kunden virker og overgive kunden til en rigtig salgsmedarbejder, hvis interessen vurderes at være stor nok.
  • Banker
   Banker skal (afhængig af deres tilhørsland) jævnligt kunne bekræfte deres kunders identitet overfor myndighederne for at mindske risikoen for hvidvask m.m.
   En bank-bot kan derfor kontakte brugerne på deres foretrukne kanaler (SMS, mail, Skype, Facebook m.fl.) for at indsamle eventuelt nye oplysninger om dem. Bemærk her det smarte i, at botten aktivt kan indlede samtalen med brugerne. Ikke omvendt.
  • Jura
   Allerede nu forsøger flere advokatselskaber at anvende machine learning og AI til at vurdere sager. DoNotPay (se donotpay.co.uk) går skridtet videre og har tilføjet et bot-interface til at kommunikere med den kunstige intelligens. Botten kan hjælpe dig med at slippe for at betale for parkerings- og fartbøder, ligesom den også kan rådgive dig om din ret til erstatning i forbindelse med flyrejseforsinkelser osv.

Dette er selvfølgelig kun toppen af isbjerget og der er et utal af andre anvendelige brugsscenarier for bots.

Fællesnævneren for, hvornår en bot er en særlig god løsning, findes ved:

 • Et behov for samtale
  Hvis en applikation eller webside skal bruge mange variable (informationer) fra brugeren, kan man med fordel bruge en bot, der ved hjælp af naturligt sprog hurtigt kan rekvirere de fornødne oplysninger.
 • Det skal være simpelt
  Hvis en bot kan give den hurtigste brugeroplevelse til en bruger.
 • Social
  Hvis botten skal interagere med flere personer på samme tid. F.eks. en bot indlejret i en Facebook-gruppe, der hjælper gruppens deltagere med at finde et fælles ledigt tidspunkt for efterfølgende automatisk at bestille bord på en restaurant.
 • Personlig
  Når botten med fordel over tid lærer dig og dine behov at kende, for dermed at kunne give dig gode råd om f.eks. morgentrafikken til dit arbejde – uden du har spurgt– eller i øvrigt fortalt den, hvor du arbejder (Googles bot gør det allerede).

Bots kan i samspil med machine learning, kunstig intelligens og procesautomatisering eller robotic process automation være et værdifuldt værktøj til at understøtte en moderne organisation.

 

Vores erfaring med bots og teknologierne bag

I Globeteam arbejder vi fokuseret med bots, machine learning, kunstig intelligens og procesautomatisering (RPA).

Vi har stor erfaring med projekterne helt fra specifikation til endelig drift og kan derfor hjælpe jer med at komme videre, hvad end det drejer sig om udledning af jeres forretningsgevinster, konkrete forslag til use-cases eller udvikling af jeres nye kunstigt intelligente medarbejder-bot.

Hvis I kunne tænke jer at høre mere om de mange muligheder på baggrund af dette indlæg, så kontakt os på:

Artiklens forfatter:
Mikkel Hempel
Mobil: +45 9389 2900
E-mail: mhe@globeteam.com
Salg:
Peter Langvad
Mobil: +45 3086 4343
E-mail: pl@globeteam.com

FĂĄ vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret pĂĄ din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler

Tilmeld

Optimer din forretning og dine it-investeringer

Er du interesseret i at vide mere om Globeteams ydelser, og hvordan vi kan hjælpe netop din forretning?