Fem gode råd til ledere i hverdagen

Skrevet af
Globeteam
Artikel

Del indlæg

Ledelse kan være svært, men nogle få greb er nemme

At være leder for en gruppe af medarbejdere er en kompleks størrelse, men ofte er det de små ting i hverdagen, der gør dig til en bedre leder, mener Preben Thalund Madsen, som er konsulent hos Globeteam og ekspert i ledelse.

Der er mange måder at være leder på i det daglige. Nogle er meget aktive og har et stort engagement i medarbejdergruppen, men andre trækker sig lidt mere tilbage og i højere grad leder på afstand.

Hvilken stil man end har, er det vigtigt at holde fokus på at motivere og engagere sine ansatte, at nå de opstillede mål og løse de mange udfordringer, der opstår i enhver virksomhed.

I videoen herunder deler Preben fem udvalgte ledelsesråd – eller ledelsesgreb – som alle kan lære at anvende, uden at man radikalt skal ændre adfærd.

Du kan også læse artiklen “Her er fem gode råd til ledere i hverdagen”,  med interview af Preben Thalund Madsen, som er bragt i erhvervsmediet MarketConnect 


De fem “nemme” ledelsesråd – kort fortalt

1. Sig godmorgen - & husk at sætte navn på

“Det kan lyde banalt, men der er noget meget simpelt og vigtigt i, at man som leder siger godmorgen til sine medarbejdere. På den måde viser man, at man ser dem, anerkender dem og værdsætter dem. 

Samtidig er det en god ide at sætte navn på. “Godmorgen, Jesper.” Det giver noget ekstra, at vi bliver tiltalt personligt.

Det er en erfaring, jeg selv fik som ung, hvor min chef altid gik forbi om morgen og sagde ”godmorgen Preben”. Det satte sig hos mig, og det har jeg siden forsøgt at efterleve.”

Se video med Preben, der uddyber råd nr.1

Læs artikel med interview af Preben; “Sådan personificerer du din adfærd som leder”

2. Fjern stenene på vejen

“Dine medarbejdere bøvler med mange små og store problemer i hverdagen, og som deres leder bør du være en del af løsningen på disse problemer.

Du kan være med til at fjerne mange af de små sten på vejen, som skal forceres. Og det er ofte noget, dine medarbejdere forventer af dig. De vil have, at du tager en beslutning, der kan hjælpe dem videre.

Det kan godt være, at selve stenen er vanskelig at fjerne, men det er reelt ikke det vigtigste – det vigtigste er, at du udviser initiativ og vilje til at få løst problemet.”

Se video med Preben, der uddyber råd nr. 2

3. Løs konflikterne & vær tydelig

“Husk altid, at konflikter ikke bare løser sig selv. Og at dine medarbejdere ofte er opmærksomme på problemer og konflikter, længe før du er.

Alt for mange ledere frygter konfrontationen, og det skyldes tit og ofte, at de ikke er godt nok forberedt. Jeg er selv en type, der har brug for at tænke mig grundigt om og analysere situationen, inden jeg gør noget. Er jeg ikke godt nok forberedt, så frygter jeg dem også.

Men man kan øve sig i at håndtere konflikter og konfrontationer, og det er netop det, der er lederens opgave og det, der forventes af dig.”

Se video med Preben, der uddyber råd nr. 3

Læs artikel med interview af Preben; “Det er nemt for ledere at være konfliktknusere”

4. Svar på dine mails

“Det en rigtig god ide at svare på alle de mails, der kommer ind til dig. Det er lidt som min pointe med at sige godmorgen. Din medarbejder har sendt dig en mail om et eller andet – og det mindste du kan gøre, er at svare tilbage. Et simpelt “Det er helt fint.” vil tit og ofte være nok.

Pointen er, at de anerkender det, der bliver skrevet om. Gør man ikke det, kan der opstå en tvivl hos medarbejderen om, hvorvidt du har set mailen eller bare er ligeglad. Den slags er demotiverende, og det kan give medarbejderen en opfattelse af, at ingen tager sig af det, de har på hjerte.”

Se video med Preben, der uddyber råd nr. 4

5. Stå bag dine medarbejdere

“Det er afgørende vigtigt for dine medarbejdere, at de altid kan regne med, at du har tillid til dem og stoler på dem.

Jeg havde engang en chef, og han og jeg havde store interne problemer – som jeg måske havde skabt – men jeg følte, at han ignorerede mig totalt og så lige igennem mig. Det er en frygtelig følelse at have som medarbejder.

Selvfølgelig skal der være plads til kritik, feedback og opfølgning, men du må aldrig give medarbejderen en følelse af, at du ikke stoler på deres evner. Gør du det, underminerer du den medarbejder fuldstændig, og de vil gå på arbejde hver dag og frygte, at de kommer til at lave fejl eller lignende, der kan føre til endnu dårligere stemning.”

Se video med Preben, der uddyber råd nr. 5

Mød Preben Thalund Madsen

Preben Thalund Madsen, konsulent hos Globeteam og ekspert i ledelse

Preben har mere end 30 års erfaring med ledelse fra både det private og offentlige, bl.a. som Partner og Country Manager for IBM’s konsulentforretning i Danmark. Før det var han partner i PwC Consulting og direktør i Coopers & Lybrand Informatik. Siden 2015 har han været i Globeteam.

Her sætter Preben ord på et par af de oplevelser, der har formet ham som leder og ledelsesrådgiver: 

  • “Min første udnævnelse – til souschef for en større afdeling – var i en alder af 30. Alle i afdelingen var ældre end mig. Hvad skete der første gang, jeg kom ind i et lokale, hvor en del af dem var samlet? Der blev dødstille – ”der kommer grønskollingen”. Den oplevelse glemmer jeg aldrig og heller ikke de efterfølgende opgaver, hvoraf nogle havde karakter af kraftig oprydning. Men det lærte mig at være lidt ydmyg og frem for alt fokusere på fakta og et velargumenteret rationale for en beslutning.”
  • “Et andet eksempel er at stå på scenen overfor en division med 1800 IT-folk og forklare dem ”state of the nation” og hvilken retning vi nu skal i. Det var en kæmpe oplevelse. Begge situationer kræver, at du gør dig umage og er velforberedt på opgaven.”

“For mig er en afgørende forudsætning for god ledelse, at man har selvindsigt. Uden den bliver det vanskeligt, for den skal du bruge til at måle dig selv og være åben overfor feedback og reflektere over effekten af din ledelsesstil. Det er tilsvarende vanskeligt at håndtere konflikter og kritisk feedback, hvis du har en medarbejder, der ikke har god selvindsigt.”

Skab sammenhæng i jeres digitaliseringsrejse

Hvordan skaber I sammenhæng mellem forretningens mål og jeres digitale tiltag, og har I en klar plan for organisationens digitale udvikling de kommende år? 

I Globeteam er vi ca. 50 managementkonsulenter med stærke kompetencer inden for digital rådgivning, strategi, projektledelse og sikkerhed, som kan hjælpe jer hele vejen rundt i jeres digitaliseringsrejse. 

Over de kommende måneder deler vi egne og andres viden og erfaringer inden for de rådgivningsområder, som vi arbejder med. Gennem cases, faglige artikler og interviews får du indsigt i de problemstillinger og temaer omkring digitalisering, som er højt på agendaen ude i virksomhederne.  

Følg med i vores tema om digital rådgivning her 

Andre læste også
19. februar 2024
Deltag i sikkerhedsseminar d. 12. marts kl. 9-12
I samarbejde med Microsoft og BlueVoyant inviterer Globeteam til sikkerhedsseminar. Deltag og bliv klogere på, hvorfor komplekse trusler kræver holistisk beskyttelse.
2. november 2023
SAP S/4HANA – få styr på roadmap og migreringsstrategi
Realiser det fulde forretningspotentiale af SAP S/4HANA med en målrettet køreplan & strategi for migreringen. I denne artikel deler SAP ekspert Aamir Bilal Chaudhry sine erfaringer omkring roadmap og valg af migreringsstrategi
3. oktober 2023
Mød Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam
Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam, fortæller om, hvordan han har fokus på at hjælpe kunderne med at høste den fulde forretningsværdi af deres nye SAP S/4HANA-platform

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler