Digitaliseringsstrategi – hvorfor og hvordan?

Skrevet af
Globeteam
Artikel

Del indlæg

Interview med Jesper Vraa Nielsen, teamleder og managementkonsulent hos Globeteam

I denne artikel deler managementkonsulent i Globeteam, Jesper Vraa Nielsen, sine erfaringer med, hvad der kendetegner en god digitaliseringsstrategi, og hvordan man når godt i mål med den. Han maner forestillingen om lange og støvede strategidokumenter til jorden ­– men til gengæld er der andre faktorer, som kan sætte en kæp i hjulet for, hvor hurtigt man kan komme i gang med at realisere nye, digitale tiltag.

Hvorfor er det vigtigt for virksomheden at have en digitaliseringsstrategi? 

”Det er vigtigt fordi, at en god digitaliseringsstrategi skaber en direkte kobling mellem det, du gerne vil opnå rent forretningsmæssigt, og det du skal gøre digitalt for at understøtte eller muliggøre det. Hvordan kan du fx bruge digitale tiltag og værktøjer til at effektivisere din forretning eller tilbyde nye services til dine kunder?
Dem som sidder i forretningen med ansvar for at optimere, finde på nye services osv., ved ikke nødvendigvis så meget om digitalisering. Og dem der sidder i IT-afdelingen, de ved en masse om IT og digitalisering, men ikke altid så meget om, hvordan det bedst bruges i en forretningsmæssig kontekst. At få de to verdener til at mødes og få et fælles sprog for, hvad der skal gøres, det er det, der ligger bagved en digitaliseringsstrategi.”

Hvilke problemstillinger oplever kunderne typisk i arbejdet med at udforme en digitaliseringsstrategi?

”Jeg har været med i nogle processer, hvor strategiarbejdet ikke har været forankret godt nok i forretningen, og så ender det som en papirøvelse. Når vi har præsenteret strategien for ledelsen, er de måske enige i, at det er den rigtige retning at gå. Men når vi kommer til sidste slide, hvor der står, hvad det vil koste, og hvilke ressourcer det kræver – så siger de nej. Derfor er det vigtigt, at der fra start er en forståelse for, at det er noget IT og forretning gør sammen. De gode processer har altid begge parter med.”

”Ressourcespørgsmålet er en problemstilling i sig selv. Vi oplever ofte, at ambitionerne er store, men ressourcerne ikke altid følger med. Mange bliver overraskede over, hvor dyrt digitalisering er. Det skyldes dels, at man jo ikke starter fra scratch på en bar mark. Alle organisationer har en masse teknologisk gæld i form af deres eksisterende IT-setup, der begrænser dem i, hvor hurtigt de kan flytte sig. Ofte er man nødt til at opgradere sin infrastruktur, før man kan komme i gang med at lave de nye, forretningsorienterede digitale projekter. Det er forretningsledelsen jo selvfølgelig dødeligt trætte af.

Her har cloud vist sig som en game changer, fordi det giver mulighed for at bygge noget af alt det nye og smarte i et nyt setup, hvor man ikke længere er begrænset af det, man allerede har. Cloud har muliggjort, at man faktisk kan realisere en digitaliseringsstrategi hurtigere end tidligere.”

”Der er også nogle, der viger tilbage fra at tale digitaliseringsstrategi, fordi de har et billede af, at det er en meget langvarig proces, som ender ud i en kæmpe rapport, som de alligevel ikke kan bruge til noget og bare ender med at sætte op på hylden. Sådan har det måske nok været tidligere, men i dag er det en kort, agil proces, hvor man hurtigt skal komme hen til noget handling.”

Hvad kendetegner en god digitaliseringsstrategi i din optik?

”Det skal ikke være et kæmpe forkromet dokument på 500 sider og en proces, som tager et år at gennemføre, for så har verden ændret sig, inden du er færdig. Og der er aldrig nogen, der får læst og gjort alle de ting, der står. Det er også grundlaget for, hvordan vi arbejder med digitaliseringsstrategi i Globeteam. Vi kalder det ofte en digital ambition i stedet for en strategi, hvilket er et forsøg på at lave en ”digitaliseringsstrategi light”.

Det kan godt være en proces, der involverer mange mennesker og skaber en masse diskussioner og dialog, men det der skal komme ud af det, den endelige strategi og plan, den skal være kortfattet, tydelig og klar. Hvad er de forretningsmæssige mål og på baggrund af det; hvad er så de strategiske fokusområder, som virksomheden skal have fokus på de næste to, maks. tre år for at nå de mål.

Femårsplaner holder ikke mere, fordi verden forandrer sig så hurtigt. Et godt eksempel på det er krigen i Ukraine, som har presset mange virksomheder til at fokusere på, hvordan de gør deres forsyningskæde mere regional eller lokal – herunder hvad det kræver af digital understøttelse.”

”En god digitaliseringsstrategi skal som nævnt vise en direkte kobling mellem de forretningsmæssige mål og de digitale tiltag. Vi gør det her, fordi vi vil opnå det her. Ideelt set skal det næsten kunne sammenfattes i en enkelt slide, hvor man har de forretningsmæssige mål og fokusområder i toppen, som er understøttet af en række digitale pejlemærker. Nederst har man så de konkrete digitale projekter, som skal realisere pejlemærkerne.”

Hvordan anbefaler du, at virksomheder griber arbejdet med at udforme en digitaliseringsstrategi an?  

”For at kunne sætte retningen og udforme en digital strategi, er det nødvendigt at inddrage perspektiver fra både direktionen, CIO’en, tekniske medarbejdere, kunder mv. Det gøres ved at afholde workshops og gennemføre interviews med de relevante personer. Årsrapporter, forretningsstrategier mv. er relevante at studere og inddrage, men hvis man sætter sig ind i et lukket, mørkt rum og formulerer den digitale ambition på baggrund af det materiale, så bliver det en teoretisk øvelse. Der skal kød og blod på, man skal tale med dem, som kender forretningen bedst.”

”Når man skal formulere sine digitale pejlemærker, vil jeg også anbefale, at man får noget best practice ind.  Hvis man fx ønsker at automatisere nogle processer for at kunne arbejde mere effektivt, så kan man se på, hvilke relevante teknologier og trends som Gartner vurderer, der er på vej. Det er også relevant at skelne til, hvad man gør andre steder. Både i og uden for ens egen branche. Måske er der noget, man kan lade sig inspirere af.”

Oplever du, at digitalisering er kommet højere på agendaen ude i virksomhederne?

”Det er helt klart anderledes end for bare fem år siden. Digitalisering er kommet på alle topledelsers agenda, og jeg ser en helt anden lyst til at investere i og forstå digitalisering og et ønske om at gøre det rigtigt. Man har længe talt om, at CIOs skal have nemmere adgang til topledelsen, og det sker faktisk nu.  

Et godt eksempel på den udvikling er en kunde, som vi lavede en digitaliseringsstrategi for tilbage i 2014. Det var en strategi, der opstod ud af IT-afdelingen, og vi lykkedes ikke godt nok med at få den forankret i topledelsen. Derfor blev den aldrig rigtig realiseret. Kunden lavede en ny strategi 5 – 6 år efter, hvor mange af de samme elementer gik igen, men denne gang kom det fra toppen og blev en helt anden proces. I dag har de et digitalt board, hvor topledelsen sidder med og beslutter, hvilke digitale tiltag, der skal prioriteres.

Vi oplever også, at mange kunder, som vi i Globeteam hidtil kun har kendt fra en mere teknisk vinkel, nu indleder en dialog med os om, at de mangler en retning og et roadmap for, hvor de skal hen digitalt.”

Se hvordan Globeteam kan hjælpe din virksomhed med at udforme en digitaliseringsstrategi 

Om Jesper Vraa Nielsen 

Jesper har været en del af Globeteam i snart 12 år og er leder af vores management consulting team. Samtidig er han selv udførende managementkonsulent og arbejder med projekter inden for alle aspekter af digital ledelse og strategi hos både offentlige og private kunder. 

Jesper Vraa Nielsen, managementkonsulent hos Globeteam

Skab sammenhæng i jeres digitaliseringsrejse

Hvordan skaber I sammenhæng mellem forretningens mål og jeres digitale tiltag, og har I en klar plan for organisationens digitale udvikling de kommende år? 

I Globeteam er vi ca. 50 managementkonsulenter med stærke kompetencer inden for digital rådgivning, strategi, projektledelse og sikkerhed, som kan hjælpe jer hele vejen rundt i jeres digitaliseringsrejse. 

Over de kommende måneder deler vi egne og andres viden og erfaringer inden for de rådgivningsområder, som vi arbejder med. Gennem cases, faglige artikler og interviews får du indsigt i de problemstillinger og temaer omkring digitalisering, som er højt på agendaen ude i virksomhederne.  

Følg med i vores tema om digital rådgivning her 

Andre læste også
19. februar 2024
Deltag i sikkerhedsseminar d. 12. marts kl. 9-12
I samarbejde med Microsoft og BlueVoyant inviterer Globeteam til sikkerhedsseminar. Deltag og bliv klogere på, hvorfor komplekse trusler kræver holistisk beskyttelse.
2. november 2023
SAP S/4HANA – få styr på roadmap og migreringsstrategi
Realiser det fulde forretningspotentiale af SAP S/4HANA med en målrettet køreplan & strategi for migreringen. I denne artikel deler SAP ekspert Aamir Bilal Chaudhry sine erfaringer omkring roadmap og valg af migreringsstrategi
3. oktober 2023
Mød Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam
Lars Lykke Olsen, SAP-konsulent hos Globeteam, fortæller om, hvordan han har fokus på at hjælpe kunderne med at høste den fulde forretningsværdi af deres nye SAP S/4HANA-platform

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler