Cloud i øjenhøjde

Skrevet af
Globeteam
Artikel

Del indlæg

Cloud er springbræt til forretningens digitale transformation

Digital transformation og disruption er nogle af tidens største buzzwords, som har sat fornyet skub i adoptionen af cloud-løsninger. Ifølge LogicMonitors Cloud Vision 2020 undersøgelse vil 83 % af alle forretningsapplikationer, -systemer og -data ligge i skyen i 2020, og kravet om digital transformation er i dag den vigtigste driver (63 %) for, at virksomheder vælger at rykke i cloud. Også i Danmark er stadig flere virksomheder begyndt at springe på cloud-toget, og selvom det kører lidt langsommere, end det gør på globalt plan, så har det forladt perronen.

Cloud er dermed ikke længere kun et spørgsmål om at nedbringe omkostninger til drift og vedligehold, men bliver i stigende grad set som en strategisk platform for innovation, der gør det muligt at tage nye digitale løsninger i brug langt hurtigere og billigere end tidligere.

Men betyder det, at virksomheden bare skal se at få lagt så mange systemer og data som muligt op i clouden?

Gennem en række berigende artikler og konkrete kundeeksempler trækker vi skyen ned i øjenhøjde og se nærmere på, hvorfor den rummer så stort et potentiale, og hvordan din organisation kan forløse det bedst muligt. For nok er mulighederne store, men der er også væsentlige overvejelser og udfordringer forbundet med springet til clouden – bl.a. i forhold til at sikre en sammenhængende infrastruktur, få styr på sikkerheden og forstå de nye krav, som cloud stiller til organisationen.

I temaserien sætter Globeteams konsulenter fokus på, hvorfor din virksomhed skal have en strategi for cloud, og hvilke overvejelser I bør gøre jer omkring valget af strategi. Vi bringer bl.a. et interview med Nils Høgsted fra Danmarks Miljøportal, som gradvis har implementeret en cloud first-strategi og realiseret 50 % besparelser på drift og 20 % på udvikling. Infrastructure as a Service (IaaS),  Platform as a Service (PaaS) og Software as a Service (SaaS) – hvad er forskellen?

 

Cloud i øjenhøjde

Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt din virksomhed skal anvende cloud-baserede løsninger, men et spørgsmål om hvordan cloud bedst kan understøtte jeres forretning. Overvejelserne handler både om, hvad og hvor meget, I skal lægge op i clouden, men også om hvilken leverancemodel I skal vælge.

Det er nemt at miste overblikket i cloud-junglen, så her giver vi en kort opsummering af de primære leverancemodeller:

Infrastructure as a Service (IaaS) 

IaaS er den “traditionelle” model, hvor virksomhedens data, systemer og applikationer bliver gjort tilgængelige i skyen. Selve infrastrukturen ligger dog stadig på en fysisk server. Forskellen er, at den server nu ikke længere står hos virksomheden selv, men i et større datacenter, hvor en ekstern leverandør varetager driften. Det betyder, at virksomheden ikke længere selv skal købe og vedligeholde servere og anden hardware, hvilket giver besparelser på driften og gør det mere fleksibelt at skalere serverpladsen efter behov. Virksomheden har selv kontrol med sine applikationer og styresystemer og ansvar for installering af software m.v.

Platform as a Service (PaaS)

PaaS betyder, at en ekstern leverandør stiller en cloud-baseret infrastrukturplatform til rådighed for virksomheden, som indeholder en række standard komponenter. Disse komponenter kan virksomheden anvende som “byggeklodser” til at udvikle, tilpasse og teste egne cloud-applikationer, hvilket reducerer udviklingsomkostningerne og giver en hurtigere time-to-market.
Virksomheden har altså selv kontrol over applikationerne på platformen, mens opsætning af servere, konfiguration af web- og databaseservere m.m. bliver varetaget af PaaS-leverandøren. Med andre ord: PaaS er ét niveau højere end IaaS.

Software as a Service (SaaS)

SaaS er betegnelsen for cloud-baserede applikationer som f.eks. SalesForce og Microsoft Office 365, der leveres til virksomheden via internettet. SaaS-applikationer ejes og driftes af en ekstern leverandør, og virksomheden selv har kun adgang til applikationens brugergrænseflade og begrænset kontrol over konfiguration af applikationen. Der er dermed igen mindre fleksibilitet end ved PaaS, men også færre ”bevægelige dele” at holde styr på. Leverandøren tilføjer ny funktionalitet automatisk, og uden at virksomheden bliver spurgt.

Andre læste også
21. september 2022
Mød Mikkel Nordberg
Læs interview med Mikkel Nordberg fra Globeteams Infrastructure, Cloud & Security team, der beskriver teamet som et netværk for selvstændige på “ultra steroider”
28. maj 2021
Styrk virksomhedens markedsposition med indsigt og værdiskabelse gennem data
Brugervendte cloud-løsninger skaber værdi for både virksomhed og kunder Danske virksomheder har stor fokus på data og målbarhed, og vi indsamler data som aldrig før. Data som skal bruges til at tage strategiske beslutninger, styrke vores markedsposition, effektivisere, målrette og meget mere. Det handler
1. juli 2019
Azure Governance
Få hjælp til at etablere politikker og regler for jeres applikationer og data i Microsoft Azure. Se Globeteams metode til at sikre god governance

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler