Understøtter jeres outsourcingkontrakt en agil udviklingsstrategi?

Skrevet af
John Vindahl Fabienke
Artikel

Del indlæg

Stiger prisen på jeres IT-sourcing leverancer som følge af de høje elpriser? Så er det måske nu, I skal tage en dialog med leverandøren om at skrue op for agiliteten i kontrakten

Som Helene Gøttsche skriver i artiklen ”Er det tid til at genbesøge jeres outsourcingkontrakt?”, så er prisstigninger fra jeres IT-leverandør en oplagt anledning til at kigge nærmere på, om I er tilfredse med kvaliteten af samarbejdet og leverancerne omkring jeres IT-sourcing. Ofte er der områder, som I med fordel kan inddrage i en genforhandling.

Bl.a. er det måske værd at overveje, hvor fleksibel jeres kontrakt er ift. at understøtte agile udviklingsmetoder. Det spørgsmål ser IT-sourcing specialist John Vindahl Fabienke nærmere på i denne artikel. 

Når outsourcingkontrakten spænder ben for den digitale omstilling

Forretningsideer skal ikke tage år at implementere, og derfor har mange virksomheder taget agile metoder i brug til at understøtte deres digitaliseringsagenda.

Det være sig SCRUM-metode og -organisering, CI/CD eller DevSecOps pipelines, som muliggør en accelereret proces fra idé over prototype til endelig implementering og idriftsættelse.

Dog oplever mange outsourcing-kunder, at kontrakterne med deres udviklings- og driftsleverandører er meget rigide og statiske af natur og derfor skaber barrierer, som gør det umuligt at opnå alle fordele ved agil udvikling. Dermed bliver de en spændetrøje i forhold til at kunne levere værdi via digital omstilling. 

Et eksempel er, at driftsleverandører beskytter sig selv ved at lukke af for adgang til produktionsmiljøer samt insistere på, at ny kode skal implementeres i faste releases, som sker på måneds- eller kvartalsbasis. Dette umuliggør Continuous Integration (CI), som er en grundsten i moderne applikationsudvikling.

Et andet eksempel er, at nogle applikationsleverandører insisterer på selv at varetage udviklings- og testmiljøer for dernæst at pakketere releases af deres kode, som kunden eller driftsleverandøren herefter manuelt skal installere på acceptance- og produktionsmiljøer.

Det betyder, at samtlige applikationer i ens portefølje bliver skåret over én kam. Det gælder både:

  • Ældre og ofte meget statiske systemer, som sjældent bliver ændret på, og som typisk har benyttet sig af de klassiske vandfaldsmodeller, når der har været ændringer. 
  • Moderne cloud-baserede web- eller mobilapplikationer, som benytter nye udviklingsmetoder og ny releasestyring.

Systemkategorier kan give den nødvendige fleksibilitet i kontrakten

Hvilke muligheder er der så for at strukturere jeres kontrakt, så den giver jer den nødvendige fleksibilitet til at tage højde for de forskelligartede applikationer i jeres portefølje?

I Globeteam har vi god erfaring med at opdele virksomheders applikationsportefølje ud fra Gartner’s Pace Layered Architecture model. Den har tre lag eller systemkategorier; systems of record, systems of differentiation og systems of innovation. 

Hermed kan I forhandle nye aftaler på plads for hver systemkategori, som tager højde for, hvilke metoder og teknologier I benytter.

Det skaber fuld transparens for alle parter, og I undgår at komme i spændetrøje hos jeres udviklings- og driftsleverandører.

Få mere kvalitet for pengene, når prisen på jeres outsourcingkontrakt stiger 

Hvordan skal din virksomhed forholde sig, hvis jeres IT- leverandør vil hæve prisen på jeres outsourcingkontrakt med henvisning til de stigende elektricitetspriser? Det er en problematik, som vi i Globeteam oplever, at flere og flere organisationer skal tage stilling til.

Vores IT-sourcing specialister perspektiverer problemstillingen i faglige artikler og giver deres bud på, hvilke områder, det kan være fordelagtigt at inddrage i en evt. forhandling. 

Andre læste også
29. november 2022
Sådan reducerer du risikoen for, at jeres SAP S/4HANA-projekt bliver forsinket
Overgangen fra ældre versioner af SAP til SAP S/4HANA er en opgave med højt strategisk fokus og stor betydning for forretningen.
9. november 2022
Morgenmøde: Risikerer din virksomhed store prisstigninger på jeres IT-leverancer?
Kom til morgenmøde den 24. november og få svar på, om jeres IT-leverandør har lov til at hæve prisen som følge af de stigende energipriser, og hvilke muligheder I i så fald har for at optimere kontrakten.
Prisstigninger er en oplagt mulighed for at revurdere kvaliteten af IT-sourcing services og leverancer i jeres outsourcingkontrakt
7. november 2022
Er det tid til at genbesøge jeres outsourcingkontrakt?
Stiger prisen på jeres outsourcingkontrakt pga. de høje elektricitetspriser? Det er en oplagt anledning til at revurdere kvaliteten af services & leverancer. Få vores bud på, hvilke spørgsmål I med fordel kan stille.

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på din virksomheds digitale muligheder med cases og faglige artikler